Мобилни медицински екипи помагат на възрастни хора през зимата

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Всеки, който иска, може да подкрепи тяхната кауза
За поредна година в студените месеци мобилни екипи от медицински лица посещават самотни възрастни хора в цялата страна. Кампанията е на благотворителната организация „Каритас“.
Срещаме медицинската сестра Соня Азенкова в офиса на „Каритас” в град Раковски. Тя ще посети няколко адреса на възрастни хора в района, един от които е на 71-годишна жена.

Майката бяга в Италия, бащата се самоубива, социалните помагат на 3 деца да останат заедноДържавата помогна на стринка им Мая да отгледа Петьо, Натали и Патриция заедно с двете ѝ собствени …Dec 24 2019vijti.com

Снимка: btvnovinite.bg

„Ще отидем при леля Мария. Ще измерим кръвната захар и ще вземем рецептурната книжка, за да изпишем лекарствата!”, обяснява Соня, която разказва също, че през студените месеци често се налага да пазаруват за възрастните хора.

Сега също е така. Преди мобилният екип да се запътят към адреса, се отбиват през близкия магазин. Казват, че грижата към възрастния не е само медицинска.

Снимка: btvnovinite.bg

А 71-годишната Мария Момина ги очаква с нетърпение. Защото често това са единствените хора, които вижда продължение на дни. Мария живее сама. Трудно подвижна е. Децата й живеят в чужбина, а съпругът й си отива внезапно. Соня често остава и по-дълго, просто за да си поговори с Мария.

„Трябва да уважаваме старостта и да накараме старите хора да се чувстват потребни, а не ненужни!”, казва медицинската сестра.

Мария споделя, че не е нито гладна, нито жадна, но посещението значат много за нея. Тази година екипите на „Каритас“ се грижат за възрастни в 14 села и градове в страната.

Снимка: btvnovinite.bg

„Болестта, самотата и бедността са основните спътници в ежедневието на възрастния човек. Но за тях има алтернатива. Ние сме убедени ,че старостта може да бъде изживяна достойно. И това го доказваме с тази услуга вече 17 години”, казва Ваня Клечерова, координатор „Комуникации и фондонабиране“ в „Каритас България”.

Грижата за един възрастен човек на месец струва около 90 лева. А „Каритас“ разчита на добродетели, които даряват.  До края на март догодина всеки желаещ може да подкрепи каузата чрез ДMS или по банков път.

Това може да стане като:

Изпратите SMS с текст DMS CARITAS на 17777 на цена 1 лв. за всички мобилни оператори;

Станете постоянен месечен дарител с дарение от 2 лв., чрез SMS с текст DMS CARITAS на номер 17 777 (за всички мобилни оператори);

Или дарите по банков път на сметка организацията, посочена в техния сайт.

От аптеката на баба: Стари рецепти срещу кашлица, които помагат многоКашлицата е едно от най-неприятните и досадни неща, които могат да ви се случат. Сграбчва ни и няма …Aug 9 2019vijti.com

 

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!