КОЛКО ЧОВЕШКИ ЖИВОТА МОЖЕ ДА СПАСИ ЕДНА ТАБЕЛА ПО ПЪТЯ „БУРГАС-СОЗОПОЛ“?

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Според Насим Талеб /авторът теорията за „Черният лебед“/ никой никога не благодари на човек, който е изпреварил събитията и е отстранил предварително някакви условия за конфликт или за катастрофа. Не му благодарят, защото нищо лошо не се е случило, никой не е пострадал, а не се е случило и никой не е пострадал, защото този човек се е намесил и предотвратил нежелани драми.

Затова Насим Талеб казва „Малко са хората, които възнаграждават превантивните действия“

Ще ви разкажа и аз нещо по темата.

Преди около два месеца мой приятел ми сподели огорчението на негови колеги стоматолози от Турция, които буквално се лутали как да намерят пътя от Бургас към ГКПП Малко Търново, т.е как да тръгнат към границата.

Просто нямало нито една табела по международния път, която да указва накъде е Истанбул, най-малкото.

Да, сигурно ще кажете, че модерните автомобили имат джипиеси, но в края на краищата нали затова по пътищата още има пътни знаци. Защото служат за ориентир. То, нали заради джипиеса през месец април кръжах около Истанбул и все се връщах обратно към моста за Азия вместо да намеря път към Одрин. И плащах като поп на бариера след бариера отново и отново.

Всички вие знаете за отбивката към Малко Търново след бензиностанцията на „Петрол“, която пък е след местността Пода. Табелата там известява, че вдясно е пътят за Звездец и Малко Търново.

Аз лично съм виждал, може би и вие как твърде често румънски, турски, пък и родни шофьори подминават тази отбивка и продължават към Созопол.

После някои от тях осъзнават, че са отклонили, спират, връщат се на задна скорост с аварийни светлини към отбивката, а такива рискови маневри правят тази част от пътя изключително конфликтна.

Така направили и турските стоматолози. Забили към Созопол вместо към границата.

Като общински съветник и член на общинската комисия по туризъм потърсих за съдействие зам. областния управител Пламен Янев.

Обясних му, че в тази зона няма указателна табела, която да посочва накъде е пътят към към Истанбул. Споделих му, че това обърква турските и румънските шофьори и създава условия за инциденти, защото на чужденците Звездец и Малко Търново не им говорят абсолютно нищо и те всъщност пътуват най-вероятно към Истанбул. Припомних му, че в края на краищата сме туристически регион и е важно да улесняваме туристите, дори и тези, които транзитно преминават край нас.

Разказах му, че липсата на подобна табела е от…много, много години. Поне никой не си спомня някога там да е имало надпис, указващ посоката към Истанбул.

Възможно е да съм звучал странно, но г-н Янев се зае присърце с проблема. Ама, истински, а не да отбие номера.

Е, радостен съм да ви кажа, че вече има указателна табела, с помощта на която турски и румънски шофьори, чужденци и българи ще се ориентират доста по-добре накъде е пътят към границата.

И всичко това благодарение на надписа „Истанбул“. Никой няма да благодари на Пламен Янев, защото той просто си е свършил работата. Насим Талеб разсъждава точно върху тази липса на благодарност.

Пламен Янев дори ми рече, да спра да се излагам с моя телешки възторг, защото това всичко на всичко е една нищо и никаква табела. Пък и ми каза „Красимире, ти като общински съветник можеше и сам да свършиш тази работа“.

На което аз пък му отговорих „Че аз си свърших работата. Сигнализирах точния човек и той реши проблема“

Е, аз пък му благодаря. Отк сърце. За превантивните действия и за табелата…Благодарности и за служителите от съответните ведомства, които не са се заинатили, а напротив. Откликнали са.

Благодаря и на моя приятел Радо, че ми сподели за този проблем.

Табелата ще помага на хората и това е всичко. Вече ще се намали до минимум вероятността някой разсеян шофьор да премине покрай отбивката и после да се чуди как да се върне назад. И да постави под огромен риск всички на пътя.

Ха, че то време за прогноза станало.

Днес ще е слънчево и топло.

Подходящо за плаж и за отпуска. За работа също.

Нека е хубав денят ви

автор: Красимир Калудов

Източник: www.burgas-reporter.com

Моден гаф на баловете в Бургас! Момичета, колко пъти още ще видим черната рокля с пераЦената явно се калкулира от количествата пера, пришити към тюла. Несъмнено бургаските абитуриентки в…May 27 2023vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!