Инфекционист: Не въртете и не мажете с мазнина кърлежите

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

С настъпването на хубавото време започват и оплакванията от ухапване от кърлежи. Пиковите месеци са май и юни, както и септември и октомври. Инфекционистът д-р Нина Янчева каза пред „България сутрин“, че кърлежите обитават най-често сенчести места с повишена влага. При ухапване е много важно да не въртим кръвопиеца.

Инфекционист: Пазете се от кърлежи, вече нападат „Вече има случаи на хора, ухапани от кърлежи. Пострадалите е добре да се консултират със специ…May 5 2020vijti.com

„Можем да го отстраним и в домашни условия, но не трябва да се мести и върти. Не трябва и да се маже с мазнини. Това провокира изхвърлянето на слюнна течност в него. Отстраняването трябва да е с пинсета, максимално близо до кожата, бавно и внимателно. След това слагаме отстранения кърлеж в спирт и го носим в лаборатория за изследвания“, посъветва д-р Нина Янчева.

Инфекционистът предупреди, че кърлежите се закачат по меките и окосмени части. Те предават 16 вида болести. У нас най-разпространени са лаймската болест и марсилската треска.

„При марсилската треска се проявява кожна промяна на ухапаното място. Без лечение заболяването преминава в следващ стадий. Марсилската треска е по-рядка. При заразяване човек вдига температура, а на мястото на ухапването се появява черно петно“, посочи д-р Янчева пред Bulgaria ON AIR.

За 2018 г. двама са починали от ухапване от кърлеж. Възможно е Ку-треската да се предава по същия начин. Засега обаче няма изследвания, които да потвърждават, че Ковид-19 би могъл да се предаде от ухапване от кърлеж, стана ясно още от думите на д-р Янчева.

Ухапванията от кои кърлежи са най-опасни и как да намалим рискаНай-опасни са кърлежите в градските градини, докато кърлежите в природата са редки и не са рискови п…Jun 23 2019vijti.com

ПЕТЕЛ.бг

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!