10 фатални грешки в меренето на кръвно

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Хората често правят грешки, когато измерват собственoто си кръвно, но дори и малките неточности могат да бъдат много опасни и да доведат до неправилно дозирани лекарства.

  1. Измервате на грешна ръка

Това може да доведе до фалшиво ниски стойности. По принцип кръвното налягане може да бъде измерено и на двете ръце. Обикновено налягането в едната ръка е по-ниско, отколкото на другата. Решаващият фактор винаги е по-високата стойност. В началото на лечението на хипертонията, което включва мониторинг на кръвното налягане, трябва да го измервате на двете ръце, а в бъдеще винаги да измервате на ръката, където кръвното налягане е било по-високо.

Леля Димка се отървала от диабет с ликьор от кокичета: Вече 25 години пенсионерката не е вдигала кръвна захар благодарение на домашния сироп316 000 са диабетиците у нас с поставена диагноза. Други 204 000 обаче имат диабет, без да знаят тов…Mar 23 2019vijti.com

  1. Маншетът е разхлабен

Това води до фалшиво високи стойности. Измерените стойности на кръвното налягане са по-високи, отколкото са в действителност.

  1.  Маншетът е твърде стегнат 

Това също води до неправилно измерени стойности. Систолното (горната стойност) е фалшиво ниско, а долното (диастолното) е фалшиво високо.

  1. Ръката е притисната от дреха

Ако сте си вдигнали ръкавите по време на измерване на налягането, те могат да притиснат ръката ви. В резултат на това можете да получите грешни стойности, така че е по-добре напълно да премахнете дрехите от ръцете си.

  1. Маншетът е поставен на грешно място

По време на измерването маншетът трябва да е на нивото на сърцето. Само тогава измерената стойност ще съответства на действителната. Ако маншетът е над нивото на сърцето, измерените стойности може да са твърде ниски. Ако е под нивото на сърцето – твърде високо.

  1. Измервате кръвното веднага след хранене

Когато тялото получава храна, голямо количество кръв се изпраща в храносмилателната система. Ако измерите кръвното налягане в такъв момент, то ще бъде по-ниско, отколкото всъщност е. След хранене трябва да мине поне час, преди да го премерите.

  1. Пили сте алкохол, чай или кафе

И трите напитки водят до неправилни резултати от измерванията. Алкохолът например може да разшири кръвоносните съдове, което понижава кръвното налягане. След това обаче кръвното налягане отново се повишава и става по-високо отпреди. От своя страна след пиене на чай или кафе кръвното налягане може да се повиши в рамките на няколко часа.

  1. Разговор или движение

Ако говорите или извършвате някакъв вид действие, докато мерите кръвното си налягане, това може да повлияе на стойностите и да даде грешка от 10 до 15 единици. Трябва да бъдете в абсолютен покой.

  1. Не кръстосвайте крака

В никакъв случай не стойте с кръстосани крака по време на измерването. Така нарушавате кръвообращението и това води до грешни резултати. Правилната поза е – краката трябва да са стъпили на пода, а гърбът да се опира в облегалката на стола.

  1. Главоболие по време на измерването

Ако имате главоболие, зъбобол, сърдечна болка, по-добре е да изчакате да отшуми и тогава да премерите кръвното си или направо да се свържете със специалист. В такива моменти е възможно да даде грешка до 35 единици, което да ви стресира.

С рецептата на леля Лиляна срещу диабет забравяте за високата кръвна захар – от 9.55 падна на 4.2 и не се покачва вечеВ днешно време освен традиционната медицина, все по-голяма популярност набира и алтернативната или п…Dec 13 2018vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!