Лекари от ИСУЛ установиха опасно усложнение след прекаран Ковид-19:

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Досега има известни редица усложнения след прекаран Ковид-19 . Сред тях е т.нар. постковид-синдром, който вече се наблюдава и при децата. Наши лекари обаче направиха интересно откритие в тази област:

Опасно усложнение , в следствие на прекаран коронавирус, са констатирали лекари от Клиниката по хирургия и Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ . Става въпрос за едновременна тромбоза (запушване) както на венозните, така и на артериалните съдове.

Пробиха охраната и нападнаха Ковид отделениеСнимка: УМБАЛ „Медика“, булфото Близки на пациент пробиха охраната на УМБАЛ „Медика“ в Русе. Инциден…Jan 18 2022vijti.com

То е забелязано при трима пациенти, лекувани по спешност през миналата година в болницата. И тримата са мъже – съответно на 78, 63 и 66 г., които са преболедували от COVID-19 между 5 и 7 месеца преди да бъдат оперирани.

Първият пациент, на 78 г. , постъпва в ИСУЛ със силни болки в корема и повръщане. След извършени образни и кръвни изследвания, той е диагностициран с остър хирургичен корем и е назначена спешна операция. По време на интервенцията става ясно, че мъжът е с перитонит на дебелото черво.

лекар ИСУЛ

„Още по време на операцията ми направи  впечатление нетипичният вид на дебелото черво, което беше напълно бяло и некръвоснабдено“, разказва д-р Димитър Пейчинов, един от най-опитните хирурзи в Клиниката по хирургия на ИСУЛ.

Вторият пациент, на 63 г., който е с придружаващи заболявания захарен диабет и артериална хипертония, e бил докаран в Спешно отделение от екип на Бърза помощ с данни за болки в корема и увредено общо състояние.

След направени изследвания на лекарите им направил впечатление увеличеният размер на слезката, без мъжът да има данни за претърпяна травма в тази област. По време на  спешната операция по премахване на далака, хирурзите отново се натъкват на нещо нехарактерно: тежка исхемия, бял цвят на тъканите и формиран абсцес.

Третият пациент, 66-годишен, е с придружаващи заболявания диабет, подагра и с наднормено тегло. Пациентът постъпва по спешност с данни за остро кървене от стомаха, след отстраняване на полипи. По време на операцията, хирурзите отново се натъкват на подобна находка:  лишени от кръвоснабдяване органи и тъкани, върху които трудно се извършват манипулации.

ИСУЛ лекар

Заключението на д-р Иван Терзиев, началник на Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, от изпратените при него материали от пациентите, е категорично: едновременна артериална и венозна тромбоза, както и застой в микроциркулацията, без сериозна възпалителна реакция. Според д-р Терзиев, който е един от най-опитните патолози у нас, увреждането на стените на артериалните и венозни съдове е в резултат на коронавируса.

Странните аномалии провокират д-р Терзиев и д-р Пейчинов да прегледат още веднъж медицинската документация на тримата пациенти. Оказва се, че освен, че и тримата са преболедували коронавируса, те са преминали през него тежко, с дълъг престой в болница. Другият факт, който прави впечатление на медиците е, че и тримата не са били ваксинирани.

„Подобни усложнения могат да бъдат хванати само в натоварени спешни хирургични центрове като нашия, през който годишно минават около 30% от пациентите в столицата“, категоричен е д-р Пейчинов.

д-р Пейчинов ИСУЛ

Неговият съвет към пациенти с кардиологични заболявания е, на първо място, да се ваксинират, а тези, които са пропуснали да го направят и са преболедували тежко COVID-19, редовно да си правят профилактични изследвания. Другият му апел е хората да не прекаляват с приема на Аспирин, защото само през миналия ден е имал три случая на кървяща язва, в следствие на дълга употреба на тези медикаменти.

Драконовски Ковид-мерки въвеждат за София от понеделник – ето всички забрани:Заради огромния брой заболели от коронавирус през последната седмица, София ще премине в Етап 3 на н…Jan 22 2022vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!