Какво да направите, ако в саксията ви се появи мухъл

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Забелязах, че щом стане по-студено в апартамента, върху почвата на любимите ми цветя се появява една бяла плесен. Това обикновено се случва в средата на есента, когато температурата пада, а влажността е висока. Освен това няма как да проветрите апартамента: студено е. При такива условия мухълът се развива успешно в саксията .

Гъбична инфекция или мухъл в саксия за цветя е явление, което изисква незабавно внимание. В крайна сметка, ако бялата плесен е опасна само за растението, тогава дори хората могат да страдат от черна плесен . Каква е причината за появата на мухъл върху почвата и как да се справим с нея, ще ви разкажа допълнително.

Шепа ОРИЗ и орхидеята се пръска от цветове! И с години да не е цъфтяла, веднага пуска цветонос:Често ви даваме съвети как да използвате обикновени съставки от кухнята, за да почистите до блясък к…Jun 5 2021vijti.com

3 причини за мухъл в саксия

Излишна влага . Първо, можете да изберете неблагоприятно място за цветето: студено и твърде влажно. Ако в апартамента няма отопление, а навън е студено, това също може да е причината. Всъщност в този случай влагата от почвата бавно се изпарява, което провокира развитието на гъбична инфекция.

Неблагоприятна почва . Като начало, мухълът може да попадне в саксията от нискокачествена почва. Например, той вирее на глина и тежки почви. А гъбичките могат да възникнат и поради некачествен дренаж. Проверете за застояла вода в почвата.

Нюансите на поливането . Можете да провокирате растежа на мухъл чрез прекомерно поливане на растението. Гледайте да има достатъчно вода. За напояване препоръчвам да използвате утаена дъждовна вода.

Как да премахнете мухъл от саксия

Веднага щом забележите първите признаци на мухъл в земята, вземете мерки! В противен случай инфекцията ще унищожи цялото цвете. Горният слой почва  трябва да се отстрани. И третирайте останалата част от почвата с разтвор на лимонов сок или калиев перманганат (1 чаена лъжичка за 1 чаша вода). Това ще спаси земята от по-нататъшно замърсяване.

Сменете отстранения почвен слой със свеж. Препоръчвам към него да добавите смлян въглен или активен въглен. Отлично бактерицидно средство. Накрая поливайте растението под корена с фунгициден разтвор (15 капки на 1 литър вода ще бъдат достатъчни). Ако не сте сигурни колко силно почвата е заразена с гъбична инфекция, по-добре е да трансплантирате растението в прясна почва.

Предотвратяване на мухъл на земята

За да предотвратите появата на мухъл във вашата саксия, колкото и банално да звучи, обърнете внимание на причините за това. Опитайте се да намерите най-удобното място в апартамента, където не е твърде студено и влажно. Контролирайте поливането на растението и го засадете само в подходяща почва.

За засаждане на цвете е по-добре да закупите перфорирана саксия. Тогава излишната влага вътре няма да се задържи. Дезинфекцирайте почвата преди засаждане, няма да е излишно. Е, редовно проветрявайте стаята, пускайте естествена светлина в нея. Мухълът не понася това.

За да предпазите цветята от инфекции и да подобрите вентилацията на почвата, подхранвайте ги с дървесна пепел. Разтвор от калиев перманганат и чесън ефективно предотвратява появата на гъбички . Какво правите, когато в саксията се появи мухъл? Споделете своя опит!

Резен лимон кара орхидеята да полудее – листата блестят, изкарва цветонос след цветонос: Днес ще поговорим отново за любимото напоследък цвете на всички – орхидеята. Както знаете, тази ста…Nov 10 2021vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!