Ето защо на някои татковци им се раждат само момичета – науката го обясни:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Чудили ли сте се защо в дадено семейство се раждат само момичета? Учените са склонни да обвиняват за това генетичната предразположеност на мъжете . Всъщност наборът от мъжки хромозоми е отговорен за пола на нероденото дете. Въпреки това днес е невъзможно да се каже със 100% сигурност за предразположеността на възрастен да зачене момче или момиче. Някои тенденции обаче все още могат да бъдат проследени.

татко с дъщериНаучно заключение
Хромозомите носят наследствена информация за външния вид на човека, неговите физически и умствени способности. Хромозомите са изградени от протеин и ДНК молекула, която съдържа генетичните черти на човек, които се предават от родителите на потомството.

Както знаете от уроците по биология, половите хромозоми се означават с X и Y, където X е женската хромозома, а Y е мъжката. Благодарение на хормона тестостерон мъжкият организъм синтезира и двата вида клетки: някои носят само X хромозомата, а други само Y.

Женските репродуктивни органи са способни да произвеждат само зародишни клетки тип X. Генетиците твърдят, че „момичешките“ клетки са по-жизнеспособни, но всичко това е индивидуално. Следователно, теоретично, потенциалният баща може да извърши сперматографско изследване и да изчисли приблизителната разлика в живота на тези молекули. Освен това, в зависимост от тяхната жизнеспособност, ако мъжът има сексуален контакт с жена няколко дни преди освобождаването на яйцеклетката във влагалището, т.е. преди да настъпи овулацията, е много вероятно сперматозоидите от Y групата да умрат, но X молекулите все още ще бъдат жизнеспособни, за да заченат нов живот.

татко на момичета

Има ли надежда за момче?

От научна гледна точка е възможно да се идентифицира генетичното предразположение на бащата да зачене дъщеря. Извършването на подобно сканиране на семенна течност далеч не е евтина процедура, но днес се извършва в повечето научни центрове за различни цели.

Прогнози, базирани на родословие

Последните генетични изследвания и обработката на голямо количество статистически данни предполагат, че може би генетичната основа на бащата е от решаващо значение за производството на потомство от определен пол. Учените проведоха задълбочени проучвания на двойки и установиха, че раждането на момче е по-вероятно при бащи, които имат братя и сестри.

Всъщност потенциалният баща на момче трябва да има повече братя и чичовци, отколкото лели и сестри. Освен това учените са установили, че вероятността да имате момиче е много по-висока в семейства, където кръв от групи 0 и А тече по двете линии във вените. Там, където групите В и АВ са по-чести, е по-вероятно да се раждат момчета.

Разгеле, науката се появи! Aнтителaта след преболедуване – пазят като след вакcинаКардиологът доктор Светлозар Сардовски коментира вчерашното решение на здравните власти за зелен сер…Nov 11 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!