Разгеле, науката се появи! Aнтителaта след преболедуване – пазят като след вакcина

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Кардиологът доктор Светлозар Сардовски коментира вчерашното решение на здравните власти за зелен сертификат, при направен тест за антитела. Решението им определя такъв да се издава, ако човек има брой на антителата 10 пъти над стойностите.

Д-р Сардовски обаче смята, че тези нива са прекалено много, и сертификат трябва да се издава за хора с нива поне два пъти над нормата.

Освен това, той е на мнение, че трябва да се определи само един от тестовете като решаващ за издаване на зелен сертификат.

Базирайки се на научни изследвания специфичните антитела и имунните клетки срещу ковид са маркер за прекарана инфекция, която минимизира риска от повторно заразяване в не по-малка степен от ваксинираните и че генерираният имунен отговор може да е надеждна протекция срещу заболяването, смята още той.

В заключение пише, че „заветният сертификат“ трябва да може да се издава и след първата поставена доза от ваксината.

Д-р Ботев: Умират хора с COVID-19 след лечение с антибиотициОтново рекорден брой починали от COVID-19 у нас, а отдавна България е втората по смъртност страна в …Nov 11 2021vijti.com

Ето и целият коментар на кардиолога:

„По повод становището за издаване на СЕРТИФИКАТ при налични антитела!

„Няма ясна корелация м/у нивото (титъра) на антитела и ниво на имунитет”, както пише и в становището. Определянето на критериите e на принципа гледане “у тавано” (разбирам го….) и нещо да се каже:

OK за 10 пъти над нормата за теста за количествено определяне на антитела или над 60% за теста за вируснеутрализиращите антитела (VNT), което мисля е презастраховане, като вероятно се екстраполират данните от нивата на антителата след ваксиниране, при които има ясен спад още след 2-3 месец от завършен курс на ваксиниране. Освен това смятам, че границата 10 пъти над за антителата от единият тест, не съответства и е прекалено задигната спрямо прага 60%-те за другият тест за VNT.

Примерно, жена ми има 7 пъти над нормата антитела по първият тест и 67% вируснеутрализиращи антитела по вторият тест. Според предложените критерии, по първият тест няма имунитет, а по вторият има!

Според мен, трябва да се приеме като критерий за сертификат поне 2 пъти над нормата за количествени антитела и над 40% за VNT, което е достатъчно да се отграничат фалшиво положителните резултати и е критерий за преболедуване, което ако не дава по дълготраен и ефективен имунитет от ваксиниране (според мен дава…), поне не е по-долу и ЦИТИРАМ становището:

“Научни публикации доказват че специфичните антитела и имунните клетки срещу ковид са маркер за прекарана инфекция, която минимизира риска от повторно заразяване в не по-малка степен от ваксинираните и че генерираният имунен отговор може да е надеждна протекция срещу заболяването. (ай стига бе, разгеле науката се появи, па и „нищо не разбиращият кардиолог“ съм бил прав, ти да видиш…)

Но каквото и да стане, при всички случаи ПРЕДЛАГАМ разумното:

1. С цел избягване на разминавания при различните тестове, ДА СЕ ПРИЕМЕ САМО ЕДИН ОТ ТЕСТОВЕТЕ като ОПРЕДЕЛЯЩ ЗА ИЗДАВАНЕ НА СЕРТИФИКАТ който да важи поне 6 мес и/или като за ваксинираните.

2. Каквото и отграничаващо ниво за антителата да се приеме за издаване на сертификат, да се даде възможност на тези с налични антитела, но непокриващи критериите за „ЗАВЕТНИЯТ“ СЕРТИФИКАТ, те да имат възможността да го получат след ½ ДОЗА ВАКСИНА, КАКТО Е ЗА 3-тата БУСТЕРНА ПРИ ВАКСИНИРАНИ.“

Видео от видинското COVID отделение: Голи пациенти, тоалетни от кашони, липсващ персоналБолните са оставени без надзор, цари пълна мизерия За ужасяваща мизерия и липса на медицинска грижа…Nov 10 2021vijti.com


Източник: glasnews

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!