В Балкана: Хижа посреща с чай и библиотека

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Да съчетаеш две любими занимания в едно е истински релакс. За запалените планинари, които питаят и любов към четенето, вече има интересно предложение, без да мъкнат томове в раницата. Дестинацията е хижа „Козя стена”, където домакините ви посрещат, освен с легло и традиционния билков чай, вече и с библиотека.

Уютният дом на книгите се намира в местността „Хайдук чешма” на почти 1600 м. надморска височина в Средна Стара планина, в Троянския дял на Национален парк “Централен Балкан”. В непосредствена близост до нея се разпростират едноименните резерват и връх. Хижата е каменна триетажна сграда, която може да приюти наведнъж 92-ма планинари.

Десислава Радева пуши в петзвезден хотел в Ню Йорк и активира аларма: Евакуират клиентите, НСО се чуди как да я покриеДесислава Радева е спретнала безпрецедентен гаф при визита на президента Радев в Ню Йорк, стана ясно…Aug 27 2019vijti.com

Поради размерите, конструкцията и разположението си през есенните, зимните и пролетните месеци тя е доста студена, а през лятото водата трябва да се пести, защото изворът лесно пресъхва при горещини. Отоплението е с печки на твърдо гориво, на стая се полага по една кофа дърва на вечер, а храненето е в обща туристическа столова.

Суровите условия обаче се компенсират от кристално чистия въздух, девствена природа и спиращи дъха пейзажи. Гостоприемният отбор хижари от „Козя стена“ очакват хора с приключенски дух, а книжният престой е на светлина, произвеждана от новата им соларна система.

До хижата няма автомобилен път, може да се стигне само пеша, затова пък вариантите са много и различни. За любителите на планината, които не обичат да повтарят едни и същи пътеки, почти винаги съществуват алтернативи за връщане. Един от най-кратките е Беклемето – х. „Козя стена“, обозначен с червена туристическа маркировка, който се минава приблизително за 2,30 часа.

С такава продължителност е преходът от х. „Еко“, половин час отгоре добавя пътя от х. „Хайдушка песен“. Той е със зелена маркировка. Най-дългият преход, който отнема 6 часа на добре подготвени планинари, е по маршрута село Христо Даново – хижа „Козя стена“ през Орозтепе, обозначен със зелена туристическа маркировка. На сайта на хижата има подробно описани 7 пътя с GPS координати.

Не тръгвайте, без да сте се информирали добре за сложността на трасетата и метеорологичните условия, препоръчват хижарите и спасителите. Те си имат и допълнителни правила, като „да си вземете чувството за хумор и да оставите стреса вкъщи”. И не забравяте да почетете горе.

Благодарение усилията на Таня Даскалова, хижар на х. „Козя стена“, за 2 години инициативата за събиране на книги се е разраснала от къщичка за свободен обмен до библиотека, която вече наброява 650 книги. Принципът на действие в тази библиотека на високо е простичък: взимаш книга, четеш и връщаш. Може и само да оставиш, за да бъде четена от следващите посетители на хижата.

В прехвалената Турция: Мизерия, мръсотия и глад в 5-звезден хотелБългари платиха за ултра ол инклузив в Турция, а мръсотията, която завариха, бе ужасяваща
Българи пл…
Sep 14 2019vijti.com

Източник: Марица

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!