Светило от ВМА обяснява как да се предпазим от смъртоносните опасности, които крие лятната отпуска

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Летни вируси, чревни инфекции, ухапвания от насекоми, топлинен удар – лятото е в разгара си, а с него и опасността да провалим почивката си, ако не знаем как да се пазим от всичко изброено. Всичко е опасно, щом премине границата на биологичната толерантност, обясни пред bTV професор Камен Плочев, ръководител на инфекциозната клиника във Военно-медицинска академия.
„Диарията например не е враг на организма, а естествен, елиминиращ отровите, бактериите и вирусите, физиологичен акт, но до определени граници. Хората трябва да знаят коя е тази граница и това е, когато почустват жажда – тогава вече трябва да отидат на лекар“, обясни лекарят.
По думите на проф. Плочев хората вече са добре информирани и не се забавят с търсенето на медицинска помощ.
Възпитателка в ясла наказа 2-годишно да се пържи на люлка, момиченцето било цялото в рани заради силното слънцеВъзпитателка от частна ясла в центъра на София е оставила 2-годишно момиченце да се пържи в продълже…Jul 6 2019vijti.com

„Лятото имаме масов начин на хранене, а масовата консумация води до масов риск от възникване на инфекциозни заболявания“, обясни професор Плочев. Той посъветва плодовете винаги да се измиват обилно преди да се изядат, като трябва поне 5 минути да са оставени под течаща вода, и освен това да си мием ръцете редовно преди хранене.
„Има обаче един фактор, който всички подценяват – на плажа хората употребяват слънцезащитни кремове, които се отмиват във водата, когато влязат в морето и се образува емулсия – в нея има и гъбички, и бактерии от кожата, а това е рисков фактор“, обясни професорът. Морето обаче е уникална пречиствателна станция, посочи проф. Плочев. Според него насекомите също са много опасни през лятото. Като сред най-опасните д-р Камен Плочев посочи кърлежите и комарите. Вирусът „Зика“, който се разпространява от кръвосмучещите насекоми, много опасно обикаля планетата, отбеляза той.

Съветите на проф. Камен Плочев за безопасно лято са няколко и е добре всеки да ги знае. На първо място изберете местата, на които почивате, второ – спазвайте лична хигиена, като обръщате особено внимание на децата, отбеляза експертът по инфекциозни болести. „Използвайте препарати, които отблъскват насекомите, така наречените репеленти. Трябва да се внимава и с храната, особено хората, които имат хронични колитни заболявания. За тях е препоръчителна бялата диета – бяла риба и бяло месо, без препечено и препържено“, каза още професорът.
Източник: lupa.bgИстината: Затова по нашето море туристи няма, няма и да има скороКакво да изберем – „Калимера, филе“ или „Бегай от тука, бате“? Защо Гърция ни взе туристите, разказв…Jul 6 2019vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!