Проф. Чирков: За съжаление няма кой да ме наследи, учениците ми гледат да са предимно шефове, доценти, професори

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

„И на 81 години продължавам да оперирам. Преди месец спасих живота на 83-годишен мъж и после на 87-годишна жена в Бургас, които бяха в ръцете ми. На петия ден ги изписахме в добро състояние“.
Това сподели българският кардиолог със световно признание проф. д-р Александър Чирков. Докторът е тазгодишният носител на гран при за цялостен принос в развитието на медицината от петото издание на Националните медицински награди, организирани от журналистката Патриция Кирилова. Церемонията ще се състои на 10 май от 20,00 ч. в балната зала на хотел „Маринела“.Професор Чирков даде съвет, който ще спаси сърцето и ще удължи живота ви с годиниСърдечносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в света. Всеки мъж над 2…Mar 26 2019vijti.com

„Винаги съм се радвал на признанията, но по-тъжно ми е, че в момента здравеопазването у нас е леко надолу. И това не защото аз не съм в него, а защото четири сърдечни трансплантации само за миналата година са твърде малко“, сподели още Чирков.
Според 81-годишния професор в момента у нас няма кой да го наследи, тъй като всичките му ученици гледали повече „да станат шефове, доценти и професори“.

„Никой от тях не направи като мен – да изпрати млади хора на обучение, да направи екип от професионалисти, всеки гледа себе си, разбягаха се натам-насам по болници“, сподели разочарован Чирков.
Според него е имало шанс ситуацията в страната да се промени за добро след една среща на президента Росен Плевнелиев с президента на Австрия Хайнц Фишер. „Щяха да се отпуснат безвъзмездно 2 млрд. за проект, който бях направил за по-добро здравеопазване. И уж сега, уж после, нищо не се случи. Това щяха да са малки болници на високо ниво, които да обслужват провинцията и малките селца.

Съжалявам, че се отказаха тези пари, които безвъзмездно щяха да се дадат“, сподели още Чирков.

За всичките 57 години откакто оперира професорът, той никога не е рязал близък човек.

„И слава Богу, защото това е много отговорно. Продължавам да оперирам, не ми треперят ръцете и съм в кондиция, но се радвам, че не ми се случи досега.“

Медикът, който извършва първата сърдечна трансплантация у нас, добави, че има много скъпи спомени от Възкресение, когато е бил дете. Тогава научил от баща си, че „пари в ръцете са най-лошото нещо“, важно е да се прави добро на ближния.

„За нито един пациент нямам молитва, защото, ако трябва да се моля, значи не съм сигурен в това, което ще правя. А това е антибожие, защото, ако не можеш да преценяваш рисковете, не ти е мястото в операционната“, каза лекарят.

Чирков сподели още болката си от отлагането на реформата, която рано или късно ще трябва да се осъществи. „Ако не въведем и това регулярно обучение на медицинските специалисти в чужбина, няма кой да ни наследи. Бъдещите лекари няма да останат у нас“, смята проф. Александър Чирков.Проф. Александър Чирков разкри тъжни истини: Реформа в здравеопазването имаше при Тодор Живков, а сега – пълна разрухаРоден е в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.
Заминава…
Dec 7 2018vijti.com

Източник: Булмедия

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!