Как да заспим само за 60 секунди: Древна индийска йогистка медитация

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Напоследък често си лягаме много изморени, но въпреки това не можем да заспим, незнайно поради какви причини, пише lifestyle.
Случва се да си мислим за многото задачи, които имаме да свършим на другия ден, или просто да сме прекалено развълнувани от нещо, което ни е случило преди няколко часа. Паричните за безсънието са различни, но истината е, че то ни прави неработоспособни, раздразнителни и твърде емоционални.
За щастие открихме един лесен и страшно ефективен метод, с който бързо се понасяме към страната на сънищата. Този изцяло натурален лек се нарича четири-седем-осем и да, той е толкова прост, колкото звучи.
Сън в лятна жега: Следвайте тези съвети и ще спите като къпано бебеИзмъчва ли ви августовската жега? И ако през деня все някак успявате да се спасите от жарките лъчи н…Aug 16 2019vijti.com

Първо трябва да се настаним удобно в леглото си. След това просто вдишваме през носа в продължение на четири секунди, задържаме дъха си седем секунди и след това издишваме бавно през устата за още осем секунди. Повтаряме, докато заспим.
Четири-седем-осем е древна индийска йогистка медитация и колкото и странно да звучи на първо четене, истината е, че действа, както отбелязват и от Reader\’s Digest.
Йогите използват този метод за постигане на състояние на пълно спокойствие и като противодействие на стреса и безпокойството.

Умишленото забавяне на дишането принуждава ритъма на сърцето също да се забави, като кара и останалата част от тялото да се отпусне. С други думи, това е естествено успокоително средство – и за тялото, и за ума.
Статистическите данни показват, че за съжаление всеки трети човек страда от нарушения на съня. Най-често това е “безпричинно” и след като се събудите през нощта не можете да заспите пак. Причините за безсънието могат да бъдат различни: заболяване, стрес, необичаен режим и др. Терапевтите подчертават, че ако се следват някои от добре познатите съвети, всеки може да се наслади на много по-пълноценна почивка през нощта. Нека да ги припомним:
* Лягайте и ставайте по едно и също време дори в почивните дни.

* Не лягайте, преди да сте сигурни, че ви се спи, за да не се въртите в леглото.
* Използвайте леглото само за сън и секс. Ако това са единствените дейности, които правите в леглото си, подсъзнателно ще засилите асоциацията легло-секс-сън! Най-добре е компютърът и телевизорът да са в друга стая, не в спалнята.
* Не гледайте телевизия преди сън, особено екшъни. Много е вредно за спокойния сън да заспивате с включен телевизор или радио – те също са активен дразнител.
* Преди лягане си направете чаша чай с лимон, топъл шоколад или мляко с мед. През нощта нивото на захар в кръвта пада и всяко допълнително количество глюкоза ще бъде от полза.

* Ако имат трудности със заспиването, преди лягане полейте прасците си с мощна струя топла вода.
* Решете косата си преди лягане с дървен гребен. Две минути такова разресване подобряват кръвообращението на главата и премахват стреса, натрупан през деня.
* Студените крака са една от причините, за да не можете да спите добре през нощта. Ако спите с чорапи, кръвообръщението се подобрява и ще ви помогне да заспите по бързо.
* С идване на вечерта тялото започва да освобождава химическо вещество, наречено мелатонин, което може най-добре да бъде обяснено като хормон на тъмнината. Това вещество ви кара да се чувствате сънени, но само ако ви помогне и средата. Затова спете в тъмна стая. Температурата трябва да е около осемнадесет градуса.

* Редовно проветрявайте спалнята, а ако е възможно, спете на отворен прозорец. Забравете за тесните пижами.
* Вземете си качествени матрак и възглавница. Не подценявайте удобството им, те помагат на тялото да се отпусне, вие заспивате по-бързо, а сънят е по-здрав.
* Постарайте се също да отпуснете всички мускули. Сънят и мускулното разтягане и отпускане вървят ръка за ръка.
* Най-големият враг на здравия сън е обилната вечеря. Вечерята трябва да бъде лека. От вечерята до нощния сън трябва да са изминали 3- 4 часа.Това е времето необходимо да се усвои храната от организма.
* Не пийте прекалено много течности вечерта — пълният мехур със сигурност ще ви притеснява през нощта

* Не трябва да се пие бира или какъвто и да е вид алкохолни напитки. Да, те могат да ви помогнат да заспите бързо, но тялото ви е принудено да обработва алкохола, което пък ще ви събуди.
* Избягвайте употребата на кафе и черен чай вечер.
* Редица специалисти препоръчват преди лягане една гореща вана за около 20-30 минути. Това ще помогне на тялото ви да повиши температурата си и да релаксира, като ви изпрати веднага за един дълбок сън.

* Преди лягане обикновено извършваме ред ритуални процедури като вземане на душ, миене на зъби, преобличане с пижама, гледане на телевизия и др. На пръв поглед те не са нищо особено, но са важна за организма церемония, която го предразполага за сън. Затова се отнасяйте сериозно към тези „ритуали“.
* Важно е преди лягане да се опитате да се абстрахирате от всякакви проблеми и да си спомните хубавите емоции от изминалия ден. Ако тревожните мисли не ви напускат – заключете ги. Ако ви се струва, че през изминалия ден не се е случило никакво приятно събитие – създайте си го сами. Отделете време за любимо занимание, срещайте се със симпатични хора или си подарете разходка на чист въздух.

* Ако не можете да заспите, не се въртете в леглото. Станете и прочетете няколко страници или погледайте телевизия за половин час.
Когато ви се доспи, върнете се в леглото и опитайте пак.Ако сънят не идва в продължение на 15 минути, станете и повторете същата процедура.
* Вашето легло трябва да бъде поставено на тихо и спокойно място. Всички звуци над 40 децибела (т.е. почукване на врати, аларми, лай на куче), няма да ви оставят да спите спокойно.
* Редовните занимания със спорт всеки ден също ще ви помогнат. Активните хора спят по-добре — но не правете тежки упражнения късно вечер. Леко раздвижване – едночасова разходка преди лягане e добре.

* Алтернативните терапии за стимулиране на съня са иглолечението, рефлексотерапията, водната терапия или масажът.
* Билковите разтвори със сънотворен ефект (отвари, чайове), съдържащи валериан, хмел, мента или липов цвят, се продават навсякъде. Хомеопатичните лекарствени средства също могат да са ви от полза.
* Един мъдър съвет – не изисквайте от себе си прекалено много. Ако не ви стигат силите, за да постигнете всичко, задайте си въпроса ще успеете ли да се справите с последствията от недоспиването.

Посочените правила за сън, може да ви се сторят известни и старомодни, но ги изпробвайте. Сигурни сме, че ще помогнат да се успокоите преди лягане и тялото ви да се подготви за спокоен и здрав сън. Някои неща просто изискват да бъдат правени с упорство и увереност, за да проработят. За да изглеждате добре на сутринта, е необходимо да си осигурите нормален здрав сън, който има тонизиращ ефект върху организма и е важен за младостта и красотата.
Източник: zdrave.to
Това красиво цвете е всъщност много лековита билка: Помага при депресия, гъбички, мозъчни и сърдечни проблемиПасифлора е красиво цвете и същевременно лековито растение. Настойките от нея упражняват антисептичн…Apr 25 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!