Инфекционист посочи най-тежкия страничен ефект от ваксината

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Според д-р Трифон Вълков липсват проучвания от независими източници Единственият по-тежък страничен ефект от ваксините на Moderna и Pfizer/ BioNtech са алергичните реакции. Това обяви пред NOVA инфекционистът д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница.

32-годишна лекарка получи парализа след поставена ваксина32-годишна лекарка по вътрешни болести от мексиканския град Коауила е била хоспитализирана след пост…Jan 7 2021vijti.com

Липсват обаче проучвания за реакциите от независими източници. Най-тежките странични ефекти са тежките алергични реакции. Много екипи се съсредоточиха в проучване на този тип реакция. Към момента това, което се публикува в научните медии, е, че тази реакция е към един от стабилизаторите във ваксината. Няма как да минем без това нещо, каза той.

Д-р Вълков обясни, че този тип стабилизатор се съдържа и в други ваксини и се познава отдавна. Тези реакции се наблюдават при хора, които имат анамнеза в своето минало. Полиалергията може да се изрази и при приемане на лекарства, както и към козметика. Според него разликите между двете одобрени от Европейската агенция по лекарства ваксини са свързани с производствения процес.

Ваксината на Moderna е в малко по-голяма доза. Тя може да бъде транспортирана на по-високи градуси – на -20 градуса. За разлика от тази на Pfizer/ BioNtech, която изисква -70. Другото, което я прави по-удобна за лекарите, както и за масовата ваксинация, е, че веднъж размразена, тя може да остане в обикновен хладилник 30 дни, обясни инфекционистът.

Доц. Мангъров: При преболедуване от COVID се получава по-мощен имунитет, отколкото с ваксинаХората, които са изкарали вируса не трябва да се ваксинират. Човек, когато се среща с вируса в пълна…Jan 6 2021vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

Recommended
Зимната ваканция Сергей Станишев и семейството му ще прекарат в…
error: Content is protected !!