Има значение кога и колко вода пием, за да сме здрави и слаби

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Пиенето на вода е сред първите умения, които изобщо усвояваме в живота си. И въпреки това голяма част от хората така и не успяват да се научат как да правят това така, че да използват пълноценно силата й.
Вероятно сте чували правилото, че 8 чаши вода на ден са задължителна част от здравословния начин на живот. Но кога и по какъв начин да ги приемаме? Ето няколко ценни съвета в тази насока.
Изчислете нужния си воден прием за деня
Преди да обсъдим кога трябва да се пие водата, е добре да знаем и колко вода трябва да пием на ден. Правилното за 8-те чаши е добър старт, но ако искате да извлечете максимални ползи от водата, за да хидратирате тялото си добре и да му помогнете да се пречисти пълноценно, има начин по-точно да изчислите водния си прием.Редовно пия вода с лимони, но откакто една колежка ми разкри тайната на замразяването, ефектът е поразителенВ България вече е изключително популярно да се пие „лимонова“ вода – вода с нарязани вътре лимони ил…Nov 22 2018vijti.com

Изчислението зависи от теглото и годините и изглежда така:
• 16-30 години: 35-40 мл/кг
• 31-54 години: 30-35 мл/кг
• 55-65 години: 30 мл/кг
• Над 65 години: 25 мл/кг
Пример: Човек на 30 години, трябва да приема 35-40 мл/кг. Ако е 70 кг, сметката ще е:
70х35 = 2450 ml вода за деня
Това смятане на водата е особено важно за тези, които спазват някаква програма или хранителен режим. Така както е важно да се сметнат калориите. Ако не ви се смятат калории и воден прием на ръка, има готов калориен калкулатор за целта.
И след като вече знаем колко вода ще пием за деня, нека видим как и кога точно да я консумираме.

След събуждане
Една чаша вода рано сутрин помага на организма да се активизира. Тя хидратира тялото, което се е обезводнило по време на нощния сън. Освен това стимулира нашия метаболизъм и задейства работата на всички вътрешни органи.
Допълнителен бонус е, че приемайки вода, преди да сложите каквато и да било храна в устата си, вие се прочиствате от натрупаните токсини.
Преди хранене
Много хора имат навика да пият вода по време на хранене, смятайки, че така поемат храната по-лесно.
Това обаче е неправилно и постига точно обратния ефект – стомахът се надува, а храносмилателните сокове и ензимите се разреждат.
Правилното време за пиене на вода е около 30 минути преди всяко хранене. Така давате сигнал на стомаха да се задейства и подпомагате храносмилането.

Водата половин час преди хранене дори може да помогне за свалянето на килограми, ако целта ви е отслабване. Защото понижава апетита. Изследване на Университета в Бирмингам сочи, че пиенето на между 250 и 500 мл вода преди трите основни хранения може да доведе до намаляване на теглото с до 4.8 кг за 12 седмици.

Час след хранене

Приемът на вода трябва да бъде и добре съобразен с вашия хранителен режим. Веднага след хранене не е подходящ момент за пиене на вода. Едва около час след като обядът или вечерята са приключили, е следващият правилен момент, за да утолите жаждата си. Така ще помогнете на тялото си да усвои хранителните вещества по-добре.

Преди и по време на тренировка

Почти всеки спортуващ е усещал живителната сила на водата по време на тренировка. Тя помага за оптимизирането на усилията и горенето на мазнините.

Добре е обаче да знаете също и че течностите имат нужда от около 60 минути, за да достигнат до мускулите.

Така че не пропускайте да подготвите тялото си за предстоящите усилия, пиейки чаша вода около час преди тренировката.

Може да пиете вода и по време на самата тренировка, като е важно да е на по-големи глътки – 120-130 мл при жените и 150-180 мл при мъжете.

Преди сън

Около час преди да се отпуснете в леглото, е добре да изпиете още една чаша вода.

Докато спите, вашият организъм губи определено количество течности. Чашата вода обаче ще му съдейства да предотврати тази загуба и ще подпомага регенерацията на клетките по време на нощната почивка.

Бутилка на една ръка разстояние

Жаждата е знак, че вече сте закъснели. Тялото губи флуидите си толкова бързо, че информацията не може да стигне веднага до мозъка.

Щом обаче умът ви вече е реагирал и ви дава сигнал за жажда, значи организмът вече усеща недостиг на вода. Старайте се да не оставате жадни.

Полезен е да имате винаги бутилка вода на достъпно място. Когато шишенцето е пред очите ви, без да усетите, ще посягате към него през целия ден и ще поддържате водния баланс в организма си.Топ диетолог Алексей Ковалков промени наложените норми: Не гладувайте, вредно е, не пийте вода с литри, а по необходимостЗнаете ли как отслабват диетолозите? Ще разберем от личната история на руския диетолог Алексей Ковал…Nov 21 2018vijti.com

Източник: Мила

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!