Доц. Петрова: Ваксината срещу COVID-19 става задължителна

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Бъдещата ваксина срещу коронавируса да бъде достъпна за всички и задължителна, предвиждат учените. Това заяви доц. Пенка Петрова, директор на института по миркобиология към БАН в предаването „Референдум“ по БНТ.

Планира се имунизацията да е за всички коронавируси. Тя каза, че вече има над 120 прoтотипа на ваксина срещу COVID-19, като 5 от тях са влезли във фаза на клинични изпитания.

БГ ваксината срещу COVID-19 е почти готова „Предстои конструирането на ваксината. До три месеца ще е готов прототипът. След това идват дъл…May 15 2020vijti.com

Българската ваксина се разработва с финансовата помощ на института „Пастьор“ в Париж. В предварителния договор сме заявили желанието след разработването й, тя да си остане български патент.

В момента в света цуркулират 3 щама на коронавируса. Смята се, че оригиналният А е възникнал в Австралия и след мутация е отишъл в Ухан. Щам Б, който произхожда от щам А, заразява в цяла Азия и целия Китай.

Оригиналният щам А е най-разпространен, освен в Австралия, и в САЩ. От китайския щам Б пък произлиза нова мутация и се превърща в щам C, които се разпространява из цяла Европа.

Според Петрова причините за по-ниската заболеваемост у нас може да се търсят в навременните мерки и добрата ваксинална политика. Беше доказано, че БЦЖ ваксината има определено влияние върху по-добрата резистенснтост на българският народ към коронавируса.

Потвърди се – българската БЦЖ ваксина пази от COVID-19 Второ потвърждение за ползата от БЦЖ ваксината срещу туберкулоза и особено разделението й в стран…Apr 29 2020vijti.com

МОНИТОР

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!