Лютивка с патладжани – страхотна разядка преди основното ястие

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Лютивка с патладжани – великолепна разядка и прекрасно ракиено мезе за есента и зимата. Днес искаме да споделим с вас рецептата за прекрасен маринован патладжан с чушки за зимата. Получава се уникална вкусотия, която можеш да похапваш и просто така, с комат пресен хляб. Изпива и доста ракийка. Това е може би най-вкусната зимнина с патладжани! Ето и рецептата за невероятната лютивка с патладжани:
Лютивка с патладжани

Ето как се приготвя патладжан в турската кухняСпоред легенда, съпругата приготвяла патладжан за имама, a мъжът преяждал от наслада и дори припадал…Jul 28 2020vijti.com

Продукти:
1,5 кг патладжани;
1,5 кг червени чушки;
2 глави чесън;
2-4 люти чушлета;
1 чаша олио;
300 мл оцет 6%;
2 с.л. сол;
300-400 гр. захар;

Приготвяне:
Нарежете патладжаните на кръгчета с дебелина около 1 сантиметър. Прехвърлете в купа, посолете и оставете настрана за половин час, за да пуснат горчивия сок. След това изплакнете и отцедете добре патладжаните.
Включете фурната и загрейте до 220-230 °. Разпределете чушките върху хартия за печене и поставете във фурната. Печете до омекване. Това може да се провери с клечка за зъби.
Ако искате да ускорите процеса на печене, увийте всяка чушка в няколко слоя фолио.
Прехвърлете изпечените чушки в купа, покрийте с фолио или капак и ги оставете да престоят известно време. Тогава можете лесно да обелите кожата. Загрейте тиган с олио и запържете патладжаните до готовност.
Сега обелете чушките и почистете от семената. Накъсайте ги на ивици.
Вземете тенджера, изсипете вътре оцета, добавете солта и захарта. Разбъркайте, за да се разтворят, и поставете на огъня. Оставете маринатата да заври.

Поставете чушките при патладжаните и отцедете сока. Добавете чесъна, нарязан на парчета, ситно нарязаните люти чушки и залейте с врялата марината. Разбъркайте внимателно.
Насипете лютивката в стерилни буркани, покрийте ги с капаци и ги поставете в тенджера с кърпа на дъното. Налейте вода до гърлото на бурканите и стерилизирайте в продължение на 40 минути на слаб огън, след като водата в тенджерата заври.
След това извадете бурканите, навийте стегнато капаците, завийте ги с одеяло и оставете да се охлаждат с гърлото надолу.
Да ви е сладко!

С 2 патладжана и 3 яйца вечеряме вкусно-вкусно всички вкъщи – вижте колко лесно става:Може да се приготви необичайно и икономично ястие за цялото семейство от 2 патладжана, 3 яйца, малко…Jun 16 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!