Елена Йончева: Борисов се крие и това е недостойно

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Българският премиер Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев са поканени днес в Европейския парламент на заседание на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, оглавявана от депутата от Нидерландия София ин’т Велд, но няма да се явят

Заседанието, което ще се проведе при закрити врата, ще бъде посветено на достигащите до Брюксел новини за мащабна корупция и протекции на най-високо равнище, твърди сайтът EURACTIV.

Елена Йончева: С какво точно се хвалите, г-н Борисов?! На прощаване сте изтеглили едни заеми, които българските граждани ще връщатEврoдeпутaтът Eлeнa Йoнчeвa зaдaдe въпрocи към прeмиeрa Бoриcoв в прoфилa cи във Фeйcбук. „Три въпрo…Jul 22 2020vijti.com

На въпрос на EURACTIV защо българският премиер няма да участва София ин’т Велд е отговорила: „Доколкото знам, Борисов е подал оставка“. След като от сайта са уточнили, че Борисов не се е оттеглил, евродепутатът е казал, че правосъдният министър е подал оставка, и „не е ясно с кого в България може да се разговаря“.

„Постоянното представителство (на България към ЕС) търси други събеседници“, казала е тя. Българското външно министерство е потвърдило, че „ако може“, външният ни министър Екатерина Захариева ще участва виртуално в заседанието, обобщава „Сега“.

Освен първия ни дипломат се очаква да се включат заместник-главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

„На изслушването в подкомисията ще присъстват представители на Европейската прокуратура и Венецианската комисия. Европейският парламент също има правомощия да задейства процедура по чл. 7 от Договора за ЕС, както се случи с Унгария. Днес се отваря вратата към тази процедура. Борисов очевидно смята, че ще овладее протестите у нас и чрез ЕНП ще успее да контролира и европарламента. Но влакът, който е подкарал, води към задънен тунел. Възможността ЕП да започне процедура по член 7 е реална. Борисов и неговото правителство трябва да подават оставка“, коментира евродепутатът Елена Йончева пред „Дневник“ и допълва:

„Редно беше Борисов сам да се яви в Европейския парламент, а не да прехвърля това свое задължение на подчинени. Безпрецедентните за страната ни протести изискват от един политик да поеме отговорност пред Европа, а Борисов се крие. Това е недостойно. Припомням, че премиерът на Малта Джоузеф Мускат след убийството на журналистката Дафне Галиция беше поканен да участва в заседание на тази подкомисия и той се яви. Впоследствие в Малта бе изпратена и специална мисия за установяване на фактите, която определи, че ситуацията в Малта е довела до големи и трайни заплахи за принципите на правовата държава, демокрацията и основните права. В резултат на това Европейският парламент прие резолюция, в която призова за оставката на премиера на страната Джоузеф Мускат и той се оттегли.“

На 10 септември ситуацията в България отново ще бъде обсъждана в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи – ЛИБЕ. „Това беше трудна битка, тъй като срещнахме съпротивата на ЕНП. Сега предстои да се уточни кой комисар ще присъства. Очаквам това да бъде Вера Юрова. Преди два месеца настоях темата за нарушаването на върховенството на закона в страната ни да бъде включена в първото възможно заседание на комисията, като изпратих и писмо до нейния председател Лопес Агилар. Това вече е факт и усилията ни дават резултат.“, казва Йончева.

Европейската комисията ще бъде представена днес от Жюлиен Мусние, ръководител на отдел „Граждани, равенство, демокрация и върховенство на закона“, а Венецианската комисия на Съвета на Европа – от Симона Граната-Менгини и от Джанлука Еспозито, ръководител на отдела за действие срещу престъпността на GRECO.

Евродепутатите ще изслушат и представители на гражданското общество от България и един журналист. Това са Красимир Кънев от Българския Хелзинкски Комитет, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита срещу дискриминацията, и Марин Лесенски от институт „Отворено общество“ в София. Журналистът ще е Димитър Стоянов от сайта Биволъ.

За групата

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права е подгрупа на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП. Тя разглежда – по правило при закрити врати – особено чуввстителни теми, като убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак, както и сигнали за корупция, представляващи системна опасност за върховенството на закона в страните-членки на ЕС. Групата има 14 члена, сред които няма българи.

Елена Йончева срази Бойко Борисов само с 3 въпроса!Елена Йончева, която в момента е евродепутат, направи убийствен за премиера Борисов анализ! “Три въп…Aug 6 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!