Световната здравна организация (СЗО) призова страните да се откажат от ново въвеждане на карантина

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Световната здравна организация (СЗО) призова страните да се откажат от ново въвеждане на карантина в опит да спрат разпространението на COVID-19, поради възможното ѝ социално и икономическо въздействие. Това пише The Daily Telegraph, цитиран от агенция „Фокус„.

СЗО: Събудете се, цифрите не лъжатСветовната здравна организация (СЗО) призова най-засегнатите от коронавирусната пандемия страни „да …Jul 5 2020vijti.com

В интервю за изданието ръководителят на звеното за извънредни болести на СЗО Мария ван Керхов заяви, че карантината трябва да бъде заменена с „локализирани стратегии“. В същото време карантината, въведена в края на март в повече от 100 страни, се смята от епидемиолога за мярка, която ще спечели време за създаване на обществената здравна инфраструктура, необходима за борба с коронавируса. Независимо от това Керхов добави, че икономическите, социалните и здравните вреди от карантината са „колосални“.

„СЗО не препоръчва въвеждането на карантина, но такава мярка трябваше да се използва в редица страни поради скоростта на разпространение на болестта. Надяваме се обаче, че страните няма да трябва да я въвеждат отново“, цитира изданието думите на Керхов.

Специалистът също така смята, че през следващите шест месеца не си струва да разчитаме на създаването на „безопасна и ефективна“ ваксина.

Вместо това Керхов призова държавите да използват наличните в момента инструменти, за да прилагат „индивидуален, ограничен, локализиран“ подход за ограничаване на нови огнища.

„Скоростта на научната работа в тази посока беше изключителна, сега имаме инструменти, които могат да предотвратят предаването на болестта и да спасят човешки животи“, каза епидемиологът, визирайки мерки като проследяване на контакти, мащабно тестване, оборудване на медицински заведения, физическо дистанциране и носенето на маски.

В същото време в интервюто за британския The Daily Telegraph Керхов подчерта, че всички тези мерки трябва да се използват заедно.

СЗО предупреди: Идва по-опасен от К-19 вирус убиец, наричат го НипаДокато светът продължава да се бори срещу разпространението на Ковид-19 и е в усилено търсене на вак…Jun 27 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!