Меся го с миксера, втасва ми в хладилника – разкошен козунак на конци по най-мързеливия начин:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В момента всяка домакиня трескаво преглежда рецептите в Интернет за домашен козунак . А те са стотици – с прясно или кисело мляко, с масло, олио, мас, с плънка или без…

Днес ще ви предложим сигурно най-мързеливия козунак , който може да си представите. Меси се лесно в машината за хляб (а ако нямате такава, може и с миксер, с приставките за тесто), а след това тестото втасва в хладилника, докато вие си почивате през нощта. Грехота е да не опитате да го направите – лесен козунак от хладилника :

Лесен козунак от хладилника:

Продукти:

4 яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. олио

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.ч. прясно мляко

1 кубче прясна мая

1 кг бяло брашно

по желание: стафиди, орехи или други ядки, портокалови корички

Начин на приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с миксер.

В топлото прясно мляко (не горещо) се разтваря маята. Оставя се да шупне.

В яйчената смес се прибавя олиото, като пак се разбива.

Содата се разтваря в киселото мляко и също се добавя в яйчената смес. Разбърква се леко с лъжица, след което добавя и прясното мляко с маята. Отново се разбива до смесване на продуктите.

Добавя се постепенно брашното, предварително пресято, като се разбърква на по-бавна скорост, а когато стане трудно на бъркалките, се сменят с приставките за бъркане на тесто.

Тестото трябва да стане гладко и меко. Сега се добавят стафидите (предварително накиснати в алкохол и оваляни в брашно), орехите или други ядки.

Тестото се маже с малко олио, увива се в найлонов плик или домакинско фолио и се поставя в хладилника. Трябва да престои една нощ или около 10 часа.

Готовото тесто се вади от хладилника и се оставя на стайна температура около час.

Разделя се на три части, от тях се оформят фитили и се сплита на плитка. Козунакът се поставя в тавичка, намазана с олио и поръсена с малко брашно. Тавата трябва да е достатъчно голяма, защото козунакът тепърва ще втасва.

Оставя се на топло, докато удвои обема си. След това се слага в загрята на 150 градуса фурна за около 40 минути.

Готовността се проверява със суха клечка.

Козунак като памук с газирана вода – лесна рецепта за всеки дом. Чудно ухание и вълшебна мекота (Видео): Вече ви показахме рецептата за най-лесния козунак на конци , а днес сме ви приготвили нещо още по…Apr 1 2020vijti.com

Източник:зажената

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!