Танева се запъна: 50% българско в търговските вериги и това ще е закон

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Земеделският министър Десислава Танева даде категоричен отговор на Сдружението за модерна търговия (СМТ), което представлява големите търговски вериги  у нас. Попитана на извънредния брифинг в МС за коментар по острата им позиция от вторник, 7 април, Танева заяви следното:

Паника! Софиянци похарчиха 2 милиона лева снощи в магазините (СНИМКИ)Снощното обявление на премиера Бойко Борисов, който от Министерски съвет поиска Народното събрание д…Mar 13 2020vijti.com

„Нямам коментар, защото тази позиция беше пълна с манипулации. Да, ние ще въведем задължение на всички оператори, които имат представителства в цяла България, в областните центрове – с търговски обекти, да предлагат местна регионална продукция на потребителя. В това няма абсолютно никакво вмешателство в досегашните им канали на доставка, логистика, разпространение. Това е минималното, което сме длъжни да направим като държавници, за да съхраним нашия народ“.

Танева припомни, че от доста време води с тези вериги диалог, който е безплоден.

Министърът уточни, че търговските вериги ще бъдат задължени да предоставят 50 на сто от площите си за продукти, българско производство, против което се обявиха от СМТ. За целта е подготвено проекторешение на Министерския съвет, работи се и по законодателни текстове, които да се гласуват от Народното събрание, когато то заработи.

„В настоящето положение на криза, може пенсионер с 240 лв. да я дари за битка в тази криза и да подкрепи крайно нуждаещи се, а не може търговски оператор с „ен“ на брой обекти, генериращ такива приходи, да направи минималното усилие дребният производител да продава в обекта му в провинцията. Това е нонсенс, не подлежи на коментар“, коментира Танева.

От СМТ вчера алармираха, че в резултат на новите изисквания, които погазват основните принципи на пазарната икономика, може да се очакват повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество.

Ще се справят ли родните производит 

Договорили сме местните търговци на храни да предлагат родно производство на плодове и зеленчуци, каза още министърът на земеделието, храните и горите. Танева благодари на всичките 160 местни търговци от всички области в страната с повече от два обекта, които, по думите й, са проявили отговорност и загриженост.

За тях на УС на фонд „Земеделие“ вчера е гласувана подкрепа за продажба на българско оранжерийно производство на домати и краставици, което вече се реколтира, отбеляза министърът. Ефектът на тази помощ ще бъде оценен след изтичане на крайния й срок – в края на май, добави тя.

Земеделските производители да бъдат активни в Бюрата по труда по областите и своевременно да заявяват нужния им персонал за прибиране на реколтата, призова още земеделският министър, припомняйки, че през следващия месец започва кампанията по розобера.

Лесен начин за печалба: Нашенки и румънки натрупаха огромни суми от обири по улици и магазини във ВеликобританияБанди от добре обучени български и румънски жени печелят по 20 000 британски лири на месец от обири …Jul 14 2019vijti.com

Ще стигне ли българското агнешко

Имаме производство на агнешко месо, което е достатъчно да задоволи националното ни потребление във връзка с предстоящите празници. Взели сме всички мерки до пазара да достигне българско прясно, отбеляза Танева.

Тя уточни, че съгласно предписанията на БАБХ и на действащото европейско и национално законодателство, всички производители ще могат в присъствието на ветеринарен лекар да колят животните си във фермите и при тях да има пряк достъп на клиенти, каквато е многогодишната им практика.

За улеснение на клиентите в условията на карантина заради коронавируса, МЗХГ ще представи на МВР списъците на фермерите, които имат право да колят животни, информира министърът. Така потребителите ще могат да стигнат до тях безпрепятствено и „да се снабдят с българско прясно агнешко месо за трапезата“, допълни тя.

Танева благодари и на кланиците, общо 64 на брой, които са получили подкрепата от 7 лв. на агне, за да може месото да достигне по най-прекия път до българския потребител. Тя изрази надежда, че целият сектор ще се справи с предизвикателството – българската продукция да достигне до крайния потребител.

Десислава Танева отбеляза, че розоберът идния месец „ще ни е първото изпитание“. Тя нарече „добро решение“ направеното по отношение на възможността за временно наемане на работници за прибиране на реколтата и подчерта, че необходимите за това умения могат да бъдат усвоени бързо. Танева и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева са информирали земеделските производители да подават данни, за да се насочват безработни хора за работа там.

Внимание! Отровно месо по магазините! (СНИМКИ)Колбасите наблъскани с химии, които не са се разградили по време на технологичния процес Внимавайте …Jan 18 2020vijti.com

Източник:бизнес

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!