Кантарджиев: При болно гърло и от коронавирус – вземете след закуска лимон

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Днес случаите с коронавирус станаха 51. Високият процент са хора, които са били в чужбина, в Западна Европа. Една малка част от пациентите са контакти на тези, а малка част не сме открили, въпреки големи усилия. По време на антракса преди 20 г. полицията също оказваше съдействие. Това каза пред bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Добра новина-Имаме нови излекувани напълно от коронавирус!Трима станаха излекуваните от коронавируса у нас. За първия случай съобщи началникът на Националния…Mar 21 2020vijti.com

„Загубихме двама много възрастни пациенти и в много тежко състояние. Първа почина съпругата на болния мъж. Тя му идва на свиждане в болницата и изпада в безсъзнание, колегите от „Пирогов“ са я интубирали. При възрастни хора най-важното е дихателната реанимация. Колегите лекари това го знаят, всяка година са стотици до хиляди случаите на интубация“, каза той.

„Болшинството от пациентите са в добро състояние, засега нямаме пациент в критично състояние. Най-младият пациент е 4-годишен. Децата са пощадени, бебетата абсолютно. Най-голяма е смъртността на пациентите над 70-годишна възраст, по-малка е тази над 60. Всичко за детето е организирано, децата се хоспитализират заедно с родителите си. Родителят трябва да е 14 дена в карантина. До завчера беше доброжелателна, сега е задължителна. Трябва да докажем, че сме сериозна нация“, добави Кантарджиев.

„При коронавируса повечето пациенти са възрастни, проблемът е че лечението е дълго. Когато част от възрастните са на асистирано и командно дишане, мускулатурата на възрастният човек отслабва“, каза още той.

На въпрос дали е вярно, че симптом на коронавируса е да няма температура Кантардижев каза: Защо в цял свят се мери температурата?

„За разлика от грипа коронавирусът се развива най-малко 4 дена, първо хрема, гърло. Много важно е човек, когато го заболи гърло веднага да вземе мерки – след закуска лимон, включително и за коронавируса. Поради особеностите на този мутирал вирус засяга дълбоките отдели на дихателната система. При първи симптоми трябва да се вземат мерки, не големи количества парацетамол“, добави професорът.

„Във Франция има прекалено малко случаи, за да се нарича доказателствена медицина. Такъв доклад е китайският. Пратих го на всички приятели“, добави Кантарджиев.

„Млад човек, здрав човек, от коронавируса има хрема. Ако има пневмония – не е за болница. Леките случаи се лекуват вкъщи. Срещу болките по мускулите, срещу главоболието – противовъзпалителни, лекарства за понижаване на температурите. Както се лекува грипа, така се лекува и леката коронавирусна инфекция“, добави той.

„Случаите още са малко, но доказват, че този вирус е в нашето общество. Правителството предложи по-слаби мерки, но хората не ги спазват. Не сме само българите. Днес един англичанин, сестра му била болна, но това не му попречило да дойде в наш курорт.

„В Габрово възрастна жена й беше изтеглена събрана течност, след която тя рязко се подобри, скоро ще бъде напълно здрава. Другата млада жена в болницата в Габрово скучае, защото нищо й няма.

„Тестове за коронавируса има, появяват се на пазара и по-бързи. Работят прекрасно хората в лабораториите, благодаря на правителството за грижите, които ще положи за тях. Досега обществото не им е давало необходимите заплащане и уважение.

Русия с огромен пробив: Имаме 6 лекарства против коронавируса! В момент, когато най-желаната от всички по целия свят новина е възможно лечение или ваксина срещу…Mar 20 2020vijti.com

Източник: 24часа

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!