95 на сто от болните от коронавирус оздравяват

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

“Трябва да намалим размерите на тази голяма тревога, която е правилна, не трябва да се подценява, но все пак трябва да поставим заболяването в необходимите рамки – от 100 заболели 80 оздравяват, 15 имат сериозни, но разрешими в болнични условия проблеми, 5-има са в много тежко състояние и 3-ма умират.” Това каза на пресконференция в Рим Валтер Ричарди от Световната здравна организация.

Виетнам излекува всичките си пациенти с коронавирусВсичките 16 пациенти с коронавирус във Виетнам са излекувани, докладваха от здравното министерство н…Feb 27 2020vijti.com

По данни на СЗО карантината, наложена в много китайски градове, е действала добре – пикът е бил между 23 януари и 2 февруари, а сега епидемията забавя ритъм. Безпокойство буди обаче разпространението на заболяването по света, тъй като в 40 страни има над 2700 случая на зараза. Общо има над 80 000 заболели, което е 10 пъти повече от броя болни, регистриран по време на епидемията от SARS, а смъртните случаи са над 2700 за разлика от 800-те през 2003 г.

“Винаги съм подканвал да не се изпада в паника и съм казвал ясно, че няма причина да се губи чувството за контрол, затова останах безкрайно изненадан, когато видях супермаркетите изпразнени”, каза в радиоинтервю известният вирусолог от миланския университет “Сан Рафаеле” проф. Роберто Буриони.

“Този вирус не е като грипа – той е много заразен и може да бъде опасен. Не е като черната чума, но не е и грип. Трябва да се борим с него и да спрем заразата колкото се може по-скоро.”

Според вирусолога за разлика от грипа много повече болни от коронавирус се изпращат в реанимация. Това може да се окаже пагубно, тъй като може да увеличи смъртността сред други заболявания – достатъчно е да се помисли за хората с инфаркт, за които няма да има места в интензивното.

Колко ще продължи епидемията от коронавирус в Италия?

Според Джани Реца, шеф на “Инфекциозни болести” във Висшия здравен институт в Рим, тя ще бъде от порядъка на месеци. “Сега сме в периода на второ или трето поколение заразявания. Основното огнище е изолирано. Очакваме още увеличение на случаите, преди предприетите мерки да дадат очакваните резултати.”

Обръчът около нас се затяга –

вече горят Македония и Гърция

Потвърдени са случаи на коронавирус в Гърция и Македония и обръчът около България се затяга. Заразата вече се разпространи в 45 страни.

След като пламна огнището в Северна Италия, чужденци масово тръгнаха да се прибират в родните страни и така новият коронавирус плъзна из много страни в Европа.

Гърция потвърди за първи заразен с КОВИД-19. Положителен тест за заразата даде 38-годишна гъркиня в Солун, която се завърнала от Северна Италия. Тя е настанена в болница в града и към момента е в добро състояние.

Северна Македония също обяви първи случай – диагностицирана е жена, която пристигнала с ван от Италия и потърсила медицинска помощ в сряда. Останалите пътници в автомобила са подложени на тестове за болестта.

През последните дни Италия се превърна в най-засегнатата страна в Европа с над 380 заразени и 12 смъртни случая. За един ден случаите на заболели от вируса в Италия се увеличиха с 45%. Има случаи извън двата най-засегнати региона в Северна Италия, включително три в Сицилия, два в Тоскана и един в Лигурия.

Българи стоят заключени в хотела в Тенерифе на Канарските острови, който бе поставен под карантина във вторник. Четирима от гостите дадоха положителни проби за заразяване с новия коронавирус. “По цял ден седим затворени и чакаме информация. Вратите са заключени, целият персонал е с маски. За съжаление, за нас маски няма, ходихме да питаме многократно до рецепцията”, разказа Виктория Захариева пред Нова тв.

Във вторник бяха регистрирани първите три случая на заразата в континентална Испания. 36-годишна италианка, която живее в Барселона, даде положителна проба, след като наскоро пътувала до Северна Италия. Властите във Валенсия и Мадрид също потвърдиха по един случай. Здравният министър подчерта, че всички случаи са “внесени” от чужбина.

Втора жертва на коронавируса има във Франция – 60-годишен мъж почина в болница в Париж. Три нови случая на заразени бяха потвърдени във френската столица, с което общият брой на заразените в страната стана 17.

Засега няма потвърждение за случай на зараза с коронавирус в Румъния.

Властите в Германия съобщиха, че мъж, който е заразен с “Ковид-19”, е в критично състояние и е откаран в специализирана болница в Дюселдорф. Съпругата на мъжа също е изолирана, след като проявила симптоми.

Хърватските лекари потвърдиха за втори случай на заразен. Това е братът на първия пациент, който във вторник бе диагностициран с коронавируса след завръщането си от Милано. Австрия и Швейцария също обявиха, че случаите на зараза на тяхна територия са свързани с хора, които са били в Италия. Същото направи и Алжир.

Първи положителен тест за вируса бе направен в Латинска Америка – в Бразилия – завърнал се от Италия жител на Сао Паулу. Два теста на 61-годишния мъж дали положителен резултат. Той бил по работа в италианската област Ломбардия.

Съседните на Италия държави все пак решиха, че на този етап затваряне на границите не се налага.

В съседна Австрия пък запечатаха жилищен комплекс, където през нощта срещу сряда почина 56-годишна жена от Италия с възможна инфекция.

В Лондон 300 души бяха помолени да напуснат работните си места заради съмнения за наличие на новия вирус. Един от служителите съобщил за симптоми, подобни на грип, след като се завърнал от Италия, където бил на ски.

Във Ватикана папа Франциск се помоли за заразените с новия вирус и медиците, които се грижат за тях.

Еврокомисията забрани служебните пътувания на служителите си до най-засегнатата от коронавируса италианска провинция Ломбардия. Вместо командировки те трябва да се организират да получат нужната им информация дигитално, чрез видеоконференции.

“Страните от EС трябва да представят национални планове за борба с коронавируса”, обяви комисарката по здравеопазването Стела Кириакиду.

Американските здравни власти обявиха, че са започнали първите клинични експерименти на антивирусен препарат, който може да лекува коронавируса. Изпитанията се правят в медицинския център на университета на Небраска в Омаха. В момента лекарството “Ремдесивир” се използва върху пациенти, дали положителни проби за новия коронавирус. Разработката на

ваксината ще бъде

напълно завършена

в САЩ след 1 година,

съобщи министърът на здравеопазването Алекс Азар.

Вашингтон междувременно инструктира американците да се готвят за епидемия от коронавируса. Властите в Сан Франциско пък превантивно обявиха извънредно положение на местно ниво заради коронавируса, макар че в града няма случаи на зараза. Мярката се взема с цел превенция и запознаване на населението с рисковете от разпространението му.

В САЩ има общо 56 случая на зараза, като повечето са на хора, които са пътували зад граница.

В 45 държави по света бяха регистрирани заразени с коронавируса.

Потвърдените случаи

надхвърлиха 81 200,

а броят на жертвите

наближава 2800

Лечение с използвания срещу малария медикамент хлорохин е ефикасно и срещу новия коронавирус, увери френският експерт Дидие Раул от Средиземноморския институт по инфекциозни болести в Марсилия, като се позовава на резултатите от клинично изследване в Китай, предаде АФП.

Заключенията му са базирани върху клинично изследване в 10 болници в Китай, включително в Ухан, Пекин и Шанхай. То целяло да се прецени ефикасността на хлорохин при лечение на пневмонии, свързани с “Ковид-19”.

“Светът просто не е готов” да спре епидемията от коронавируса, обяви ръководителят на съвместната мисия от експерти на Световната здравна организация и Китай Брус Ейлуърд. “Вие трябва да бъдете готови да контролирате това в по-голям мащаб… и това трябва да бъде направено бързо”, каза той пред журналисти в Женева. Ейлуърд призова също така държавите да бъдат подготвени, ако това се случи утре, а именно да осигурят болнични легла, изолирани зони и респиратори при тежки случаи.

“Фейсбук” съобщи, че ще забрани рекламите на лекове за китайския коронавирус, както и тези, създаващи паника.

Междувременно китайската полиция задържа над 1500 души за производство и

продажба

на фалшиви

медицински маски

Разкрити са общо 688 случая. Полицията конфискувала над 13 милиона единици продукция менте, произведена, без да се спазват националните и международните стандарти. Стойността на иззетото възлиза на 174 милиона юана (над $ 24,8 млн.).

Преди да ни умори коронавирусът, ще потънем в собствените си боклуци и ще се изтровим от животинските трупове Преди да ни умори коронавирусът, ще потънем в собствените си боклуци и ще се изтровим от животинск…Feb 27 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!