Как да омесим содената питка, така че хем да е постна, хем да бухне двойно в тавичката:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Всички знаем, че по традиция на Бъдни вечер се меси постен хляб – най-често това е содена питка . Често пъти, обаче, резултатът не може да се сравнява с погачата, омесена с мая.
Соденият хляб не се надига толкова при печенето, а и обикновено коричката му е дебела, а вътрешността – не твърде пухкава. Днес сме ви приготвили чудесна рецепта за питка, която хем е постна, хем е пухкава и мека – тайната е в газираната вода, която ще добавим към останалите съставки. Ето и рецептата за содена питка с газирана вода :

Чаша вино е равна на час във фитнеса. И още 11 причини защо да пием божествената напиткаДобре дошли тук, където няма нужда да се чувствате виновни, че обичате виното. И където ще получите …Nov 11 2019vijti.com

Продукти:

2,5 ч.ч. брашно (може малко повече или малко по-малко, в зависимост от размера на мерителната чаша)

1 ч.л.сода за хляб

1 с.л.мед

1 1/3 ч.ч.газирана вода

1 ч.л.сол

по желание – 30 гр.микс от семена за поръсване

Приготвяне:

Започнете със сухите съставки: в подходяща купа смесете брашното със содата и солта. Не изсипвайте цялото количество брашно наведнъж, оставете малко за доомесване. Добавете и микса от семена (може да използвате сусам, мак, ленено семе, сурови слънчогледови семки и пр.). Разбъркайте сухите съставки и прибавете меда. В същата купа налейте газирана вода и започнете да омесвате, като постепенно добавяте от заделеното брашно при необходимост. Тестото не трябва да лепне по ръцете, но не трябва и да е твърдо. Оформете тестото на топка и го прехвърлете във форма или подходяща тавичка, покрита с хартия за печене. Поръсете питката с брашно и след това с остър нож направете дълбоки разрези във формата на кръст в средата й.

Поставете хляба в предварително загрята на 220°C фурна за около 10 минути, след което намалете температурата на 180 градуса. Печете около 30 минути или за по-сигурно проверете готовността със суха клечка.

Приятен апетит и весели празници!

Източник: За Жената

Напитката, която ще вкара в ред хормоните ви и ще спомогне на щитовидната жлеза да работи по- добреВсяка трета жена има проблеми с щитовидната жлеза и хормоните, затова днес ще ви предложим едно лесн…Sep 14 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!