Михаил Калашников – създател на най-масовото стрелково оръжие в света

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

На 10 ноември 1919 г. е роден Михаил  Калашников-създател на най-масовото стрелково оръжие в света.
Той е Руски инженер-оръжеен конструктор, създател на най-масовото стрелково оръжие в света автомат „АК-47“, участник във Втората световна война,генерал-лейтенант.
Роден е в с. Куря, Алтайска губерния (днес в Алтайски край), РСФСР на 10 ноември 1919 г. Михаил Тимофеевич Калашников е 17-то дете (от 18) в семейството. Властите обявяват семейството му за кулаци (1930) и са изселени в Томска област. На 18-годишна възраст започва работа в железопътното депо на гара (днес селище от градски тип) Матай, Алматинска област, Казахстан.

Михаил Калашников – създател на най-масовото стрелково оръжие в светаNo ExcerptDec 11 2019vijti.comПрез 1938 г. е призован на служба в Червената армия. Завършва курс за младши командири със специалност механик-водач на танк и служи в танков полк в гр. Стрий, Лвовска област, Украйна. Там разработва инерционен брояч за произведените изстрели на танково оръдие, приспособление за стрелба с пистолет през амбразура и прибор за определяне моторесурса на танк. Изпратен е в Ленинград (дн. Санкт Петербург) за внедряване на изобретенията.

Работата му е прекъсната от нападението на Германия срещу СССР на 22 юни 1941 г. Изпратен е на фронта като командир на танк с воинско звание старши сержант. През октомври 1941 г. е ранен в битката при Брянск. По време на лечението си прави първите скици на автоматично стрелково оръжие. Пуснат е в домашен отпуск за възстановяване и на гара Матай с подръчни материали прави първия прототип на картечен пистолет. Изпратен е в Московския авиационен институт, евакуиран от Москва в Алмати, Казахстан. Там изготвя втория прототип.

Преминава ускорено обучение в конструкторско бюро в Подмосковието. Работи в оръжеен завод в гр. Ковров, Владимирска област. Там доразработва легендарния автомат „АК-47“ (1947). С него участва в анонимен конкурс и печели 1-во място. От 1949 г. работи в гр. Ижевск, където „АК-47“ е пуснат в масово производство (1949). Там сътрудничи с германския оръжейник Хуго Шмайсер (Шмайзер), създател на щурмовата пушка „МР-43“. Оръжията им си приличат на външен вид, но имат различна конструкция. Тази версия се оспорва от редица историци, според които АК-47 е разработен в действителност от екипа на Хюго Шмайзер в Ижевск в периода 1946-48 като за основа е използвана автоматичната карабина STG-44 Хюго Шмайзер получава разрешение да напусне СССР едва през 1952г и на следващата година умира от белодробно заболяване в Източна Германия.„АК-47“ става основно стрелково оръжие в Съветската армия. Прието е на въоръжение и в множество други армии. Многократно участва във военни действия по света. На неговата основа той разработва и картечница „Калашников“. Участва в конструирането на серията ловни пушки „Сайга“ на базата на „АК“.

Автоматът се произвежда в различни модификации. По приблизителни данни са произведени 100 млн. броя, включително и по лиценз в други страни. Завод „Арсенал“ в Казанлък, България произвежда качествени „АК-47“ и последвалите модификации.

Спомен за военното обучение през соца и как запасняци задиряха ученичкиЛюбовта понякога може и да е като плевел – вирее си навсякъде. Пък дори и да е за кратко. Точно за т…Dec 19 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!