16 смъртни присъди за убийството на 19-годишната Нурсат

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Съдът в Бангладеш осъди 16 души на смърт за убийството на Нусрат Джахан. Деветнадесетгодишната ученичка е била запалена и почина, след като отказа да оттегли жалбата си за сексуален тормоз срещу главния учител в медресето, където се обучава.

Изпълниха нова смъртна присъда в САЩМъж, признат за виновен в изнасилване и убийство чрез удушаване на 19-годишна студентка, който докра…Oct 19 2019vijti.com

Убийците, между които и две съученички на жертвата, заливат Джахан с керосин и я подпалват на покрива на училището през април, в югоизточния град Фени.

Момичето получава сериозни изгаряния и умира в болница пет дни по-късно. Сираж Уд Дула, главният учител е между осъдените на смърт.

„Доволни сме от това решение“, съобщава прокурорът Хафез Ахмед, след произнасянето на присъдите.

Адвокатите на подсъдимите заявяват, че ще обжалват решението във върховния съд.

Убийството на Джахан разпали обществен отклик и масови протести, призоваващи убийците да бъдат съдени. Министър-председателят на Бангладеш, Шейх Хасина се е срещал със семейството на жертвата и е обещал замесените да бъдат изправени пред правосъдието.

Инцидентът привлече и световното внимание към проблемите със сексуалното насилие в страната. След убийството, в 27 000 училища в Бангладеш са създадени комитети за превенция на сексуалното насилие.

Според наблюдатели този случай изобличава „културата на ненаказаност“, която е свързана със сексуалните престъпления срещу жени и деца. Рядко има наказателно преследване и срещу жертви на изнасилване.

„В Бангладеш имаме строги закони, но те не се прилагат. Правосъдието се прилага при едва 4% от случаите. Най-разпространена е културата на ненаказаност. Затова и случаите на изнасилване нарастват всеки ден“, разказва Алена Кан, адвокат в Дака.

Доклад, публикуван наскоро от неправителствената организация Bangladesh Mahila Parishad, изчислява, че 731 жени и деца са станали жертва на изнасилване през първите шест месеца на 2019 г. Тези цифри са събрани на базата на случаи, съобщени в 14 национални вестника.

Наблюдателите обаче смятат, че реалният брой е много по-висок, тъй като голяма част от жертвите не съобщават за сексуални престъпления от страх, че ще бъдат обвинени или отритнати от семействата си.

Друг проблем е изключително консервативното общество в страната, където жертвите на сексуално насилие често се приемат за обезчестени и биват отхвърлени от общността.

Източник: ОФНЮЗ

Смразяваща версия за смъртта на 39-имата в камиона ковчег от България СНИМКИЕдна от версиите за причината за смъртта на 39-те души в камиона „Скания“, пристигнал във Великобрит…Oct 23 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!