Докторът, който помогна на света да се родят 15 000 здрави българчета

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

„Кое предизвика интереса ви към моята особа? Не съм направил нищо лошо“, шегува се д-р Иван Сигридов. Последната му среща с медиите преди година и половина е оставила горчив привкус в живота му. Казвам му, че има поне 7400 причини да се интересуваме от него. Толкова са до момента членовете на фейсбук групата „За д-р Сигридов с любов“ и техният брой расте всекидневно. Наскоро най-известният акушер-гинеколог на България за трета поредна година беше отличен с приза „Специалистите, на които имам доверие“ на изданието Puls.bg. Безапелационно. За него бяха гласували хиляди благодарни пациенти.

Докторът, оперирал носът на Преслава, се рекламира в социалните мрежи: Показа снимки на певицата от операционната масаХирургът, който реконструира носа на поп-фолк певицата Преслава, очевидно не е чувал за лекарска тай…Jun 19 2019vijti.com

Д-р Сигридов с наградата „Специалистите, на които имам доверие“, 2019 г.
Записвам се в групата „За д-р Сигридов с любов“. Е, няма такава група… Денонощно майчета обменят съвети, идеи, контакти, снимки. Българки от страната и чужбина пътуват за консултации при корифея. Трябва да си осигурят самолетни билети и хотел, а администраторът на групата Силвена Денева помага на някои да се вмъкнат в и без това претоварения му график.

Когато си говорят за него, майките го наричат Доки. С нежност и любов. Безрезервно вярват, че Доки ще реши всякакъв техен проблем. Емоциите на възторг и благодарност към лекаря варират от „Бих легнала на релсите заради него“ до „Той е вторият баща на детето ми“. А всички дечица, които идват на бял свят след успешното му лечение, наричат „сигридовчета“. Не е броил на колко от тях е станал и кръстник.

Две от децата на Силвена Денева – Валерия и Димитър (вторият вляво) са се родили като здрави бебета под грижите на Доки.
Администраторът на групата Силвена Денева и съпругът й Валери Аспарухов имат поне две причини да благодарят на д-р Сигридов – децата им Валерия и Димитър са се родили живи и здрави под неговите грижи. Двамата решават съвсем съзнателно да имат 4 деца. При втората бременност на Силвена възниква проблем и още тогава нейна приятелка, износила успешно близначки след ин витро при д-р Сигридов, я съветва да отиде при него. Силвена обаче решава да смени болницата и лекаря едва при третата си бременност.

„Записах се при д-р Сигридов, след като си бях напатила при втората бременност. Отидох при него с надеждата, че ще ми каже, че ще го бъде това дете – сподели дамата. – Той ми каза да му се доверя изцяло. Тогава правехме ремонт. Попитах го да лежа ли, а докторът, с типичното му чувство за хумор, ми каза: „Как ще лежиш? Не, прави всичко, каквото искаш, само не вдигай торби с цимент“.
При третата и четвъртата ми бременности пак имаше проблеми, но в резултат на терапията, хранителния и двигателен режим, които той ми предписа, се чувствах толкова добре, колкото никога преди това, и родих две прекрасни здрави деца.“ Споделените в групата вълнуващи истории на щастливи майки подтикват Силвена сериозно да се замисли дали да не ги събере в книга за д-р Сигридов.

Докторът не води точна статистика колко бебета е „отгледал“ вътреутробно, но казва, че за 15-те години работа с проблемни и рискови бременности са над 15 хиляди. Не е от акушер-гинеколозите, които по цял ден „мерят кореми“ и предписват магнезий и витамини. „Набутал“ се е доброволно в най-тежкия сектор – там, където колегите му не се справят.

Докторът със сина си Ивайло и едно от най-големите му предизвикателства – малката принцеска Марая с майка си Венета Миланова.
Щастливата майка Венета Миланова с дъщеря си Марая.
„Той е бог!“ – казват майките за него. Намесва се там, където природата е направила пропуск в зародиша. „Отглежда“ го, като тръгва от промяна на показателите на майчиния организъм, и така, докато се роди здраво и жизнеспособно бебче.

„Обичам да казвам, че д-р Сигридов не се занимава просто с проблемни бременности. Д-р Сигридов започва от там, където започва отчаянието“, споделя мотото си лекарят. Работи с пациентки, загубили по няколко деца. Това са „най-проблемните сред проблемните“, чули жестокото: „Няма да имате дете, не можете“. Тези жени отиват при него с надеждата да им даде… надежда.

„На 19 май 2018 г. се роди втората ни дъщеричка Светозара. Равносметката – 232 бр. фраксипарин, куп изследвания и много тревоги, но всичко това си заслужаваше“, пише Елица Спахийска.
Доктор Сигридов успешно се бори със случаите на майки, правили по много опити ин витро. „Първото от двете ми деца е заченато ин витро и много добре знам какво е да си от другата страна – като родител“, споделя лекарят. Той слага край на безконечните опити. Независимо дали едно семейство планира ин витро или спонтанна бременност, той съветва родителите 3 месеца преди да решат да имат дете, да отидат при него.

При ин витрото самото оплождане е просто една процедура, изпълнявана с помощта на доста напреднала технология. Преди това важното е да се подготвят. Прави им обстойни изследвания и после „препрограмира“ и бащиния, и майчиния организъм да създаде благоприятна среда за ембриона. „Вие сте вълшебник, докторе!“, често му казват майките. „Аз съм пич“, смее се докторът.

После наблюдава бебетата, защото при тези майки проблемът е в невъзможността не да забременеят, а да износят децата. „Всъщност двете чертички на теста са само първата битка от цялата Втора световна война, каквато представлява да износиш здрави близначета, заченати ин витро“, шегува се лекарят.

„От страниците на тази двойна прелест – албумите „Шепа любов“ се усмихват на Док общо 61 негови чудеса“, пише Марта Божикова за албумите със снимки на „сигридовчета“, които издава.
С годините той все по-рядко предписва лекарства, а залага на надеждата, доброто настроение и най-вече – на насърчаването на физиологичните процеси в организма на майката. „Това е ходът на медицината от тук нататък“, казва той. Никой не предписва толкова много изследвания всеки месец като д-р Сигридов, споделят майките. В резултат на тях обаче той може точно да диагностицира проблема на бебето в утробата, а после търси кои процеси в майката са нарушени и не могат да обезпечат нуждите му. Лекува майката и така възстановява правилното развитие на детския мозък, белите дробове, сърчицето.

Д-р Сигридов е обиколил Европа на всевъзможни курсове и специализации по фетална (вътреутробна) медицина. Има международен лиценз за скрининг и е част от екип специалисти, които разработват алгоритъм за ранна диагностика на бебета с проблеми с международния регулатор по фетална медицина. „При 500 скрининга от тази година резултатът е 0, 05% прецизност на измерване“, казва лекарят.

Обяснява, че докато лекарствата „общуват“ с рецептора, той атакува директно гените на клетъчно ниво. Насочил се е към най-тежкото – възстановяване на мозъка на малкото човече в утробата, когато той е още колкото грахово зърно. В момента води програма с колеги за превенция на аутизма и детската церебрална парализа. „Имам цял наръчник, в който показвам как реконструирам увредени бебешки мозъци вътреутробно“, казва докторът.

.

Малкият мъж, също „сигридовче“, е фен на прическата на Док.
Защо е избрал най-трудната пътека в гинекологията? Малкият Иван мечтае да стане лекар или космонавт. Живее до медицинска книжарница и често ходи там да чете. Много го впечатлява една книга за имунната система. Прочита я цялата без абсолютно нищо да разбере, но се амбицира да разнищи тази тема. „В момента точно с това се занимавам – предпазвам бебето в утробата от имунния „отговор“ на майчиния организъм. Обещах си да разбера това и го постигнах“, казва лекарят.

Израства без баща и в трудна социална среда. Още от малък му се вменяват много отговорности и свиква да се занимава с проблеми, повече присъщи на бащата в семейството. Налага му се да работи още от IV клас, за да свързват двата края с майка му. Ваканциите минават в тежък физически труд в строителството и в ТКЗС в Симеоново.

Още като първокурсник в Медицинска академия – София работи като санитар в реанимацията на ИСУЛ. Работата е адски тежка и отговорна, но затова пък добива ценен опит как да се реанимират хора в кома например. Като завършва, започва работа в „Бърза помощ“, с по 14 нощни дежурства месечно, но не се оплаква. Казва, че ако не се научиш да работиш на терен, оставаш теоретик и няма как да разчиташ после на добри резултати.

През 2013 г., след хиляди спасени бебешки животи и работа от 7, 30 до 22,30-23 часа 6 дни в седмицата, д-р Сигридов прегрява и напуска работа. После изпада в много тежка депресия, до такава степен, че изхвърля всичките си дипломи и награди и е на път да се раздели с медицината. Към работата го връщат обратно неговите пациентки, паникьосани как ще продължат без него. Тогава Силвена създава групата „За д-р Сигридов с любов“, за да го подкрепят и мотивират да се върне.

Доки няма фейсбук и не чете възторжените отзиви на благодарните майки в групата. Смята го за себично и егоцентрично и е против издигането на личността му в култ. „Групата обаче създава прекрасна среда за общуване на пациентките ми. Всяка майка си мисли, че нейната драма е най-тежката, а като прочете историите, разбира, че има много други като нея, и се успокоява“, казва лекарят.

Доки е желан гост на всички рождени дни на своите „сигридовчета“. Сн. Жаклин Цочева.
Това е първото интервю на д-р Сигридов от много години насам, след като при един инцидент – катастрофа, излизат какви ли не информации за него. „След тази случка бях на крачка да емигрирам. Казано накратко, участвах в ПТП с представители на една фамилия, която в момента е недолюбвана от държавата. Две коли се удариха, това е. Бързах да се прибера от морето, защото новороденото ми дете не беше добре. Очаквам крайните резултати от съдебния процес. И жалкото за страната ни е, че се появих в сутрешните блокове и по първите страници като Джони Деп с тази „новина“, а не с успехите в работата си“, коментира докторът с горчивина.

Не съжалява за онези изхвърлени дипломи и сертификати. „Дипломата не те прави успешен лекар“, коментира той. Казва, че спасените 15 хиляди бебешки живота са единствените „дипломи“, които имат значение за него.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!