Българи поругаха най-красивото и свято място – скалните манастири на Метеора в Гърция

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Нов вандалски акт е извършен върху исторически забележителности – този път българи изписаха имената си върху скални ниши в Гърция. Надписите са забелязани от група български туристи при скалните манастири на Метеора, съобщи bTV.
Две мъжки и три женски имена са изписани с червен спрей встрани от най-големия туристически поток на мястото. „Горе в небесата“, „висящ във въздуха“ – това означава в буквален превод думата Метеора, каквото име носи и прочутата с отвесните си скали и манастири местност в Гърция. Историите на екзалтирани посетители за невероятни гледки, от които ти се завива свят, стават реалност, когато сам се изправиш пред „иглите“, както наричат още десетките отвесни скали над град Каламбака.
Истории от живота: В този манастир много хора са се спасили от тежки болести, други са изоставили пороците си, а бедните – забогателиВ този манастир наистина се случват чудеса. Манастир спасява от тежки болести, изтрива пороци. Света…Oct 3 2019vijti.com

Група българи отиват да разгледат да разгледат скални ниши, в които се смята, че са се усамотявали монасите много преди да се появят известните манастири. Попадат на скандалните надписи в червено. „Огромни надписи – първо бяхме в потрес после ни хвана голям срам и си представихме как там идват хора от цял свят и гледат тези имена“, разказва планинският водач Момчил Цветанов. Мястото е встрани от манастирите и няма видеонаблюдение, уточни Момчил, който е водач на групата. Така въпросът кои са хората, извършили вандалския акт, остава без отговор. От Асоциацията на екскурзоводите казват, че не е възможно да се контролира всяка група.

„Може да ги придружим в манастирите, но нямаме право да изнасяме беседа и след това те са свободни, ние не можем, нямаме как да контролираме тези хора. 40-50 човека, които са свободни, какво правят“, казва Петър Влъков.
А психолозите обясняват, че подобни действия говорят много за авторите си.
„Може и да е форма на егоцентризъм, т.е. – аз съм най-великият, за мен е позволено всичко и не важат никакви други норми – в този смисъл его свръх изява на егото, егоцентризъм“, казва психоложката Десислава Георгиева.
Според психолозите подобно себеизразяване говори и за липсата на ценности, заложени във възпитанието.

Това не е първият случай, в който българи се опитват да „блеснат“ на исторически значими места по света. В началото на годината Хеопсовата пирамида осъмна с надпис „Локо 2019“.
Преди това и мемориалният комплекс в японския град Хирошима стана жертва – изписаха върху него „Локо София“.
Източник: Брадва
Откриха в манастир забравена рецепта за здраво сърце: Помага на хората вече 800 годиниТова лекарство за сърце помага мигновено, укрепвайки организма по най-бързия начин! Правилното функц…Sep 8 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!