Нови лабораторни изследвани: Суперхраната хинап убива раковите клетки

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Плодовете на растението хинап, идващи от Азия, убиват раковите клетки. Това установиха нови лабораторни изследвания, резултатите от които наскоро бяха публикувани в списание Food&Function.
Хинапът е известен в България и като жожоба, финап, барбарошка или китайска фурма и се категоризира като една от най-модерните суперхрани, заради множеството полезни вещества, които съдържа.
Плодовете на хинапа са с високо съдържание на витамин С – около 15-18 пъти повече, отколкото в цитрусите и над 200 пъти повече от ябълките.
У нас това растение е известно повече като плевел, но истината е, че е най-евтината суперхранаТученицата е известна у нас повече като плевел, отколкото като суперхрана. Тя съдържа 7 пъти повече …Sep 12 2019vijti.com

Богати са също на витамините А, B2 и P, протеини, флавоноиди, сапонини, танини и киселини. От минералите съдържат най-много калций, желязо и фосфор.
Листата на това храстовидно растение също са отличен източник на полезни хранителни вещества – витамин B1, катехини, дъбилни вещества и уронови киселини.
Плодовете на хинапа имат свойството да убиват раковите клетки на белия дроб, гърдата и простатата, сочат данни от проучване.
Те причиняват „вътрешен стрес“ на туморите, според изследователи от Кралското общество по химия. Резултатите са публикувани след множество експерименти в лаборатории.

Ето защо не е доказано, че консумацията на тези плодовете помогне при лечението на рак. В китайската медицина обаче те се използват при безсъние, загуба на апетит и диария.
Изследователите смятат, че екстрактите от плода на хинап могат да се използват при лечение на рак в традиционната китайска медицина.
Въпреки това екипът, извършил изследването, заявява, че са необходими допълнителни проучвания, за да се определи как това растение причинява смъртта на раковите клетки.

Вижте някои от другите полезни свойства на китайската фурма:
– Плодовете на хинапа понижават артериалното налягане и регулират холестерола. Укрепват имунната система, увеличават физическата издръжливост и предпазват от повишаване на теглото.
– Костилките на плодовете помагат при болки в корема и кожни наранявания.
– Корените на дървото стимулират растежа на косата и облекчават симптомите при различни видове шарка.
– От кората на хинапа се прави разтвор, който помага при очни възпаления.

Чаят от хинапа успокоява нервите, нормализира съня и премахва тревожността. Отвара от корените на растението се използва като укрепващо средство за косата. За преодоляване на косопада и засилване растежа на косъма в продължение на около месец трябва всеки ден с нея да се мие главата. Приготвя се от 20 г нарязани на ситно корени, които се варят на водна баня половин час в ½ л вода, като се разбъркват непрекъснато. Течността може да се приема и като понижаващо температурата средство, като се пие 3 пъти на ден по 1/3 чаша по време на хранене.
Източник: Актуално
Паника на Острова: Започва операция „Жълт чук“, предупреждава се за недостиг на храна и горива, прекъсване на веригата за доставки, обществени протестиПълният мащаб на щетите, които Brexit без сделка може да причини на Великобритания, беше разкрит, сл…Sep 13 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!