Проф. Лъчезар Трайков, шеф на катедра „Неврология“ в Медицинския университет: Турските сериали вредят на мозъка

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Българинът да пие червено вино, ако ще посяга към алкохола
Сапунките, риалити-програмите и турските сериали вредят и са обида за мозъка. Така избухна преди броени дни не кой да е, а директорът на Катедрата по неврология в Медицинския университет проф. Лъчезар Трайков. Повод бе световният ден за борба с болестта алцхаймер, 21 септември – тема, в която проф. Трайков е дългогодишен експерт.
Според медика сапунени сериали, турски „бози“ и риалити-програми предразполагат мозъка към леност.
Вместо да мисли, зрителят просто наблюдава героите и не разсъждава върху поведението им.
Как изглеждат и с какво се занимават днес любимите актриси от един от най-култовите сериали на всички временаЕдва ли има жена, която да не е следяла с интерес любовните и се*суални истории на героините от сери…Jan 8 2019vijti.com

Това амортизира мозъчната дейност и вреди.
„В този вид сериали действието се развива със скорост от две-три сцени за пет минути. Образователният ценз е символ на умствената дейност. Нужно е четене, четене и само четене. Гледането на риалити шоута и турски сериали е затъпяваща дейност“, отсича професорът. Въпреки острите си думи неврологът не отрича малкия екран. Според проф. Трайков телевизията не е зло, стига зрителите да наблюдават интересни, образователни или дискусионни предавания. Продукции, които ги карат сами да разсъждават. “
По думите му българите твърде късно се сещат, че здравето им е застрашено. А застрашеното здраве на мозъка е най-често фатално. Всякаква амортизация на мозъчните функции е също толкова опасна, колкото пренебрегването на симптоми като високото кръвно или злоупотребата с алкохол.
Според проф. Трайков българите прекаляват с твърдия алкохол, още повече че у нас 100 грама ракия се смятат за нормална доза. „Това е три пъти повече от токсичната“, отсича проф. Трайков и препоръчва, ако се пие, то поне да е червено вино. По думите на невролога опасността от алцхаймер е, че няма наследственост при болестта.

Затова препоръчва хората, особено в напреднала възраст, да не губят социалните си контакти. Да говорят, да общуват, да разсъждават на глас.
И да не се страхуват от пробването на нови неща – било работа с компютър, разучаването на нов телефон или някакви технологии, които „са за младежите“. По думите му това е „фитнес за мозъка“.
Не само възрастните хора могат да амортизират мозъчната си дейност, твърди проф. Трайков. По думите на шефа на неврологията една от най-опасните тенденции днес е родителите да оставят детето си цял ден пред екрана или с таблет в ръка. Професорът оспорва и мита, че от компютърните игри децата стават по-умни и креативни, тъй като мозъкът получава „предизвикателство“ и тренировка само при първото изиграване на играта.
Източник: Днес.БГ
Любо Нейков бае на суджуците си, вече има и мандраДиви патици. С боровинков сос, с плодове и арпаджик. Права гииии – един път! – това е наистина култо…Sep 22 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!