Позор: Пенсионери продават златни коронки, за да си платят сметките

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Изравнителните сметки за изминалия отоплителен сезон доведоха до нова, цинична бизнес възможност за предприемчиви тарикати. Зачестиха случаите на продажба на златни зъбни коронки от възрастни хора, изпаднали в крайна нужда, научи Lupa.bg след проучване из столичните заложни къщи и златарски ателиета.
В момента един грам злато се изкупува между 34 и 38 лева, цената близо два пъти по-ниска от реалната стойност на зъболекарския метал, който е с особено висока проба. Най-ниската възможна цена на златкна коронка при поставяне в столицата е около 600 лв., а за нея обеднелият нещастник ще получи не повече от 120 в заложната къща.
Всеки трябва да си знае правата: На каква дентална помощ имат право пенсионеритеАз съм пенсионерка, с редовна осигурителна книжка. Наложи ми се да проведа лечение при стоматолог. Л…Aug 17 2019vijti.com

Зъбни коронки, брачни халки, гривни и семейни реликви, буквално разплакват хората, които ги оставят, разказва столичен златар, но го правят от безизходица. Той допълни, че трудно колегите му могат да бъдат обвинени в спекула, защото пазар е изключително свит и закупените ценности масово отлежават в сейфове, тъй като никой не купува бижута.
От няколко години се е превърнало в традиция през август мнозина да се прощават със семейни и лични ценности, за да платят трупалите се цяла години енергийни разходи. Някои възрастни хора пък разчитат на тези пари за да си осигурят животоспасяващи лекарства.

Възрастните хора в София-град, Перник и Бургас взимат най-високи пенсии у нас, става ясно от данни на НОИ за първите три месеца на годината. Парите за старост на столичани, перничани и бургазлии са над 400 лв. Най-високи са те в столицата. Към месец март средната пенсия в София е била 438 лв., като с увеличението от юли ще стане 460 лв.
Възрастните в три области са взимали под 300 лв. Това са хората в Разград, Силистра и Кърджали.
Статистиката за първите три месеца показва още, че 95 000 пенсионери у нас взимат между 800 и 910 лева на месец. За същия период новоотпуснатите пари за старост за осигурителен стаж и възраст са 15 888, като те са с около 900 повече от миналата година.

Припомняме, че огромно е възмущението на пенсионерите, които са придобили право на пенсия и които са принудени да чакат в продължение на четири месеца, за да получат своите пенсии. Сегашният социален министър Бисер Петков се измъкна като по чудо преди година от уволнението благодарение на майките с деца в неравностойно положение. Но отношението на НОИ към пенсионерите, достигнали възрастта за пенсия, е под всякаква критика.
Говори се, че преди да стане министър, когато се е кандидатирал за шеф на НОИ, Петков е обещал да съкрати този ужасяващо дълъг четиримесечен срок.
Сега е министър, но явно обещанието е забравено. На около четиридесетия ден след подаването на документите бъдещият пенсионер получава разпореждане за минималната пенсия от 207 лева и чака.
Източник: Лупа
Дупка в трудовото досие обрича пенсионерите на глад: Над 300 души всеки месец са обречени на мизерно съществуванеМинимум 10 пловдивчани всеки ден търсят липсващи документи от трудовото си досие и не могат да докаж…Aug 10 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!