Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК: 4 милиарда лева годишно крадат болниците от пациентите

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Доплащанията на пациентите в болниците възлизат на колосалните 4 милиарда лева годишно, или по над 10 милиона лева на ден! В голяма част от случаите доплащанията обаче са неоснователни.
Това коментира в понеделник управителят на НЗОК Дечо Дечев пред Би Ти Ви. По думите му в държавните и общинските болници редовно се плаща под масата, а в частните – организирано, като се „измислят“ различни допълнителни услуги, които да ги оправдаят. В резултат пациентите доплащат огромни суми за лечението си неправомерно.
Медицинската ДАНС влиза в Спешното в Сливен заради Кристин: Проверяват екипа, превозил детето до болницата от село СотиряЗаради съмнения за пропуски започва вътрешна проверка в Центъра за спешна медицинска помощ в Сливен …Aug 19 2019vijti.com

Дечев обясни проблема с неясната наредба, която определя какво трябва да покрива една клинична пътека. Тя допуска тълкувания на това какво трябва да се доплаща. „В частни болници за всеки леглоден се заплаща такса – започва от 70 лв. и завършва на 120 лв. в зависимост от стаята. Тоест, ако престоят е 5 дни – 5 по 100. Шапка за баня, малка паста за зъби, пластмасова четка за зъби и – 80 лв. Дадено е правото всеки да ценообразува както си прецени“, каза управителят на здравната каса. „Не че това не се прави в държавни, главно университетски, болници, но там тези плащания невинаги стават през касата на болницата“, добави той.
Причините за доплащанията в държавните болници са лошият мениджмънт и „затварянето на очите“ при тези практики. С новите законодателни промени, предлагани от Министерството на здравеопазването, в алгоритъма на всяка пътека ще бъде пределно ясно записано какво се покрива и какво не, каза Дечев. Според него правилният подход е всичко, което не се покрива от клиничната пътека, да остане предмет на допълнителното здравно осигуряване.

Дечо Дечев е в спор с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който предлага паралелно съществуване на здравна каса и частни фондове, които да я конкурират, но с право да формират печалба. Концепцията на министъра, по думите на Дечев, съдържа риска от подбор на осигурени на база на тяхното финансово положение и степента на тяхното здраве – бедните и болните да останат контингент на касата, а богатите и здравите да отидат при частните здравни фондове.
Припомняме, че от промените, предложени от МЗ в проекта на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, става ясно, че забраняват на лечебните заведения да изискват или приемат доплащане за оказваната от тях медицинска помощ, извън гарантираната от бюджета на НЗОК, offnews.bg

Изрично се забранява плащането от здравноосигурени лица със злокачествени заболявания, животозастрашаващи кръвоизливи и спешни операции, както и ако се налага продължаване на лечението над определения в Националния рамков договор минимален болничен престой.
В законопроекта са изброени случаите, в които доплащането е допустимо, само по инициатива и с изричното съгласие на пациента – осигуряване на медицинската помощ с лекарствен продукт, медицинско изделие или диетична храна за специални медицински цели, различни от предоставяните от болницата, в рамките на лечението, при надхвърляне на стойността, предвидена в бюджета на НЗОК.

Единствено ако са пожелали, здравноосигурените лица ще получават срещу заплащане допълнителни услуги по време на болничния си престой. Дейностите, включени в тези услуги, както и реда за получаването им, ще бъдат определяни с наредба на министъра на здравеопазването.
При изразено желание здравноосигурените лица ще имат право на подобрени битови условия, допълнително обслужване, свързано с престоя им в лечебното заведение, извън осигурените здравни и общи грижи и избор на лекар или екип от медицински специалисти.
Източник: лупа
Моника Валериева припадна след обира, приеха я по спешност в болницаМоника Валериева е приета по спешност в болница, научи Lupa.bg. Причината за влошеното й здравословн…Aug 8 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!