Галет със смокини: Всеки трябва да го опита поне веднъж в живота си

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ просперитет и символизиращ женствеността. Сидхарта пък медитирал под една смокиня 40 дни, когато получил просветлението и станал Буда. Накратко?
Галет със смокини е нещо наистина божествено!
Не съдържа сложни съставки, но за масленото тесто не трябва да се прави компромис с качеството на кравето масло. Aз използвам домашно, но ако нямате възможност да си набавите такова, спрете се на някоя немска марка. Преди да използвате маслото за рецептата, го оставете на стайна температура.
Най-добрият шоколадов сладкиш: Приготвя се без брашно, а вкусът му побърква всеки още с първата хапкаС този сладкиш ще подлудите всички. Продукти: 2 шоколада по 80 грама – млечен или натурален, може и …Jun 25 2019vijti.com

Смокинята – полезното изкушение
Техниката му на направа е възможна за всеки, няма нужда от бъркане до полуда, все пак е нужна точилка. Правила съм галет и без белтък, но тестото ми ставаше сравнително ронливо, което пък накъсваше крайчетата му, когато подгъвах галета. Затова този път добавих леко разбит белтък – смятам, че така се оформя и по- лесно.
Макар, че по-често галетите са солени, характерно за френските такива е, че формата им е или плоска и кръгла или, както тук, в свободна форма, чиито краища са подгънати.
Хрупкавото маслено тесто в комбинация с карамелизиралите се смокини ще ви остави възхитени. Опитайте!

220 гр брашно
40 гр кафява захар (2 с.л )
110 гр краве масло
1 яйце – само белтък
1/4 пръчка бурбонска ванилия
280 гр смокини

В купа пресяваме брашното – аз използвах бяло и пълнозърнесто брашно.
Добавяме маслото (нарязано на парченца), 1 с.л. кафява захар, семената от 1/4 бурбонска ванилия и започваме да месим тестото.
Получава се една сравнително ронлива консистенция. Към нея прибавяме белтъка, който преди това сме разбили леко.
Месим, докато получим еднородна смес. Тестото оставяме в хладилника да стегне за 30 минутки.
Омесваме отново добре тестото, оформяме топка и започваме да разстиламе тестото до кръг. Не е нужно силно притискане с точилката, а бавни, с умерен натиск движения, в противен случай тестото се накъсва по крайчетата. Все пак ако това се случва, с длан можете да притиснете крайчетата от всички страни и вече с по-лек натиск да оформите кръгчето. Опитах да го визуализирам на следващата снимка.

Разстиламе тестото до около 6-7 мм дебелина. В широка тава (например тази, която е към фурната) слагаме хартия за печене и прехвърляме разстеленото кръгче с маслено тесто.
Измитите и нарязани на кръгчета със същата дебелина смокини нареждаме върху тестото и поръсваме с 1 с.л. кафява захар (ако предпочитате по-сладко, добавете още). Аз имах само толкова смокини, но смятам, че може да се сложи и още плод.
Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна до златна коричка.
Набрала съм и листа от смокиня и скоро ще ви разкажа как да ги използваме в полза за здравето ни.
Ако смяташ, че тази статия ще е полезна и интересна за други хора, ще се радваме да я споделиш.
Източник: Хера
Да започнем подготовка навреме: Открийте магията на великденските сладкишиВеликден е най-светият християнски празник, на който се слага празнична трапеза с различни ястия. Ос…Mar 22 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!