Каролев твърди, че сме добре материално: Изчисленията на КНСБ, че всеки четвърти работещ е беден, са абсолютно неверни

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Реално бедните в хора в България са много малко. Това са хора, които са на минимална пенсия и нямат семейства, които да ги подкрепят. Друга такава група хора е на тези с много ниска квалификация. Това каза пред Нова финансистът Владимир Каролев в дебат в бившия социален министър Иван Нейков.
По думите му, изчисленията на синдиката КНСБ, че всеки четвърти работещ е беден са абсолютно неверни.
„Те го изчисляват неправилно. „Според статистиката на Европейската статистическа служба през 2018 година работещите бедни във възрастовата група 18-64 години са 10,1% при 9,4% средно за ЕС. Ние сме малко повече, но не сме така, както казва КНСБ”, коментира Каролев.
Каккви са заплатите на чужденците в родните хотели по моретоСредната заплата, която получават служителите от страните извън ЕС в хотелите у нас е около 300-350 …Aug 7 2019vijti.com

Иван Нейков пък допълни, че икономиката на страната се развива така, че очаква през 2020 година да има по-малко бедни, отколкото има в момента, поне от чисто статистическа гледна точка.
„След като има ръст на заплатите, е нормално това“, обясни Нейков.
Той допълни, че за последната година статистиката дава ръст на средната работна заплата с 12%.
„При положение, че задържим този праг на бедността това означава, че хората под него ще бъдат по-малко отколкото са били по-рано“, коментира Нейков.

Припомняме, че средната брутна заплата в страната продължава да нараства и през второто тримесечие на 2019 г. През периода април – юни тя се повишава с 12% на годишна база и така достига средно 1260 лв. (978 лв. след данъци и осигуровки), като увеличението е както в частния, така и в обществения сектор. Това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).
Растежът на възнагражденията в страната се дължи на няколко фактора, сред които недостигът на работна ръка и административните увеличения на минималните възнаграждения и осигурителни прагове от началото на годината. Успоредно с това бяха повишени заплатите на учителите и на работещите в държавната администрация, като подобна заявка вече има и за догодина.

Освен двуцифрения темп на растеж добра новина е и тенденцията все повече области в страната да регистрират средни нива на заплатите над 1000 лв. Докато миналата година броят им беше едва пет (столицата и региона около нея, Стара Загора, Варна, Враца), към юни тази година към тях се присъединяват още шест – Габрово, Пловдив, Разград, Русе, Бургас и Перник.
През второто тримесечие най-значително годишно увеличение статистиката регистрира при заплатите на работещите в Добрич (16.7%), Силистра (15.5%) и столицата София (13.9%), но двуцифрен темп на растеж отчитат още 11 области, сред които Пазарджик, Перник, Търговище и Русе. От другата страна на класацията остава Разград с едва 4.4% годишно повишение на средните възнаграждения.

Увеличението в Стара Загора също се забавя (до 5.7%).
Най-ниски са заплатите в областите Благоевград, Видин и Кюстендил, където обаче годишното увеличение е над 8.9%. От данните на статистиката се вижда още, че вече няма средни брутни възнаграждения под 800 лв.
Източник: Днес.БГ
Аз съм продукт на социализма: Заплатите не бяха големи, но учехме и се лекувахме безплатноВ последно време е възстановено яростното оневиняване на фашизма и обругаване на социализма. Нашето …Jul 13 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!