Пред епидемия сме от страшния вирус Коксаки, наричат го болест на мръсните ръце и води до сериозни усложнения

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Страшният вирус коксаки, който върлува в страната от началото на годината, вече е добил почти епидемични стойности, алармираха вирусолози и лични лекари. Само за последните няколко дни в столицата са били регистрирани десетки нови случаи на т.нар. болест на мръсните ръце.
Вирусът с популярното наименования „ръка-крак-уста“ най-често хваща малките деца по площадките, но и родителите им далеч не са защитени. Болестта започва остро – с висока температура, след която започват да избиват и пъпки, които водят до силен сърбеж. Отшумяват за няколко дни, но малчуганите обикновено поддържат треска по 1 седмица.
Не е изключено вирусът, ако не бъде лекуван правилно, да доведе и до опасни усложнения като енцефалит или менингит.
Пазете се: Агресивен вирус с треска и обриви вилнее по морето и мори туристите СНИМКИЛетен вирус върлува сред туристите по морето, а масово след почивка пловдивчани се оказват пред лека…Aug 3 2019vijti.com

Шефът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев предупреди, че тази година болните с усложнения са много повече от миналата година. 99 души са получили възпаление на мозъка заради вируси на мръсните ръце.
Ентеровирусите се предават чрез мръсни ръце и храна, а през лятото, когато температурите са много високи, това става изключително лесно, допълни той.
“Да се мият по-често ръцете, да се внимава с храната и да се пие само бутилирана вода”, съветва проф. Кантарджиев.
Иначе коксаки вирусът се познава предимно по внезапното начало и много високата температура, която може да достигне и 40 градуса. Но всяка инфекция има нужда от т.нар. “технологично време”, в което да се разгърне цялата клинична картина.

В следващите ден-два се появяват мехурчета по задната стена на фаринкса, небцето, устната лигавица, езика. Към третия ден се появява и обрив – предимно по дланите и ходилата. Той може да се изяви само със зачервяване или с развитие на болезнени мехурчета.
Заболяването е силно заразно, като се предава по фекално – орален път чрез пряк контакт със слюнка или фецес на инфектирани. При децата това е много често – те завират в устата си играчки, прехвърлят ги едно на друго. Инкубационният период е между 2 и 7 дни.
Единственото и най-разумно нещо, което могат да бъдат посъветвани родителите в качеството на профилактични мерки, е да не водят малкото на места, където има струпване на деца по време на епидемия на Коксаки.

Това са детски градини, театри, поликлиники и т. н. Ако все пак на вас ти се налага да отидеш на такова място с детето, намазвай нослето му с мехлем, най-добре такъв съдържащ оксолин. Това вещество унищожава вирусите. Също така мий ръчичките му възможно най-често и проветрявай редовно помещението, в което мъникът стои през деня.
Важно
Това, което не трябва да забравяш е, че когато детето има един или няколко симптома на това заболяване, трябва да бъде изолирано от другите деца, да не посещава детска градина или училище и незабавно да бъде направена консултация с педиатъра.
Източник: Блиц
Чешмяната вода в курортите ни заразява с летен вирус: Повръщане, диария, повишена температура, отпадналост и липса на апетитС идването на летните месеци и почивката край морето рискът от заразяване с неприятен летен вирус ка…Jun 24 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!