Невидими опасности: Внимавайте как и с какво си пиете лекарствата

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Знам, че понякога, когато се приемат лекарства, трябва да се избягват определени комбинации с храни и други лекарства. Какво обаче не трябва да пием, когато взимаме лекарства?
Галя МИХАЙЛОВА, Балчик
Права сте, г-жо Михайлова. При прием на лекарства е от много голямо значение и това, което пием. Така например, сокът от грейпфрут съвсем не е препоръчителен, когато се пият лекарства.
Тази билка прониква в ставите и възстановява хрущяла 1000 пъти по- добре от лекарстватаЕлена Федоровна Зайцева е известен билкар, който се занимава с билкови лекарства от 8-годишна възрас…Jun 7 2019vijti.com

Той в никакъв случай не бива да се употребява едновременно с медикаменти за сърдечносъдови заболявания, тъй като в състава му влиза вещество, което взаимодейства с някои от тях и увеличава скоростта на тяхното усвояване в стомашно-чревния тракт. Това е добре да се знае от колкото се може повече хора. Както и че има много препарати, които трябва да се пият не с вода, а с точно определена течност, за да се постигне желаният ефект.
Еритромицинът например трябва да се приема с минерална вода или с мляко. Минералната вода е препоръчителна и при гълтането на аспирин, сулфаниламиди (бисептол, сулфодиметоксин). Минералната вода засилва усвояването на аналгина, тетрациклина и успокояващите средства.
Индометацинът е най-добре да се поглъща с мляко. Това се отнася и за мастноразтворимите витамини (Д, К, А, Е), както и за препаратите, съдържащи йод.

За сметка на това млякото намалява ефективността на сърдечните гликозиди, кофеина, препаратите против язва (циметидин, ранитидин), ферментите (панкреатин, мезим). То дезактивира препаратите на основа на тетрациклина, тъй като съдържащият се в млякото калций образува с компонентите на лекарството неразтворими съединения.
Плодовите сокове (особено киселите) унищожават ефекта на антиацидните препарати, които намаляват киселинността на стомашния сок. Не бива да приемате със сок (или компот) и сърдечните гликозиди (дигоксин и други), и сулфаниламидите (стрептоцид, сулфален и други), които са алкални по своята химична природа (а в соковете се съдържат плодови киселини).

Киселите плодови и зеленчукови сокове влияят отрицателно и на ефективността на антибиотиците, и обратно – значително засилват активността на аспирина, парацетамола, ибупрофена. Антибиотиците не трябва да се приемат с газирани напитки (особено с кола), тъй като има опасност от образуване на неразтворими комплекси, съдържащи желязо, а това намалява ефективността на антибактериалната терапия. Единственото универсално средство за приемане на лекарства си остава водата.
Източник: Ретро
Най-ефективната рецепта срещу бронхит: Достъпно лечебно средство, което прави лекарствата излишниБронхитът е сериозен проблем Много хора в България, които обичат сами да си приготвят зимнината, свъ…May 27 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!