Грешки при отстраняване на мухъла: Много е опасен за здравето, но въпреки това малцина знаят как да се справят с него

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Според изследователи от световната здравна организация (СЗО) повече от 70% от проблемите като алергиите и други, предизвикани от качеството на въздуха са свързани с мухъла.
Някои видове мухъл образуват токсична течност или газообразни съединения – микотоксини (mycotoxins), когато им се създадат специфични условия за развитие. Тези т.нар. микотоксини са много вредни и дори могат да бъдат смъртоносни за хора и животни ако са изложени дълго на големи дози от тях. Най-разпространените проблеми, свързани с излагането на влага и мухъл са алергичните реакции, близки до тези, които се причиняват от полени или от животни. Симптомите са идентични – раздразнение на очите, обриви по кожата, кихане, кашляне, хрема, влошаване на астмата, и др.
Кои са основните фактори за поява на плесен и мухъл? Установено е че мухала се появява в затворени помещения със завишена влажност и застоял въздух. Миризмата на спарено и изпотяването на прозорците е първият признак, че в помещението има предпоставки за мухъл.
Tова ликвидира влагата и мухъла, чисти ги и помен не остава: Тайната се крие в една съставкаИмате ли проблеми с влага и мухъл във вашия дом? Може и да ви се стори страшно странно, но на помощ …Oct 30 2018vijti.com

Всъщност мухълът е форма на гъбички,които се възпроизвеждат чрез образуване на малки микроскопични клетки /спори/, които се разпространяват по въздуха. При наличието на прекомерна влага в помещението, винаги започва да се развива мухъл. Неговите спори започват да растат и да се хранят с нея. При 90% влажност спорите на някои плесени могат да покълнат само за два дни.
Как да се справим с мухъла?
Една от грешките които правим е, че при поява на мухъл в жилището ни обикновено започваме да го чистим с цел възстановяване на естетическия вид, вместо да направим всичко възможно за отстраняване на причините, довели до развитието му.
Най-важната и ефективна стратегия за ограничаване растежа на мухъла е да контролираме влажността в дома си.

В едно жилище, в което живеят трима души например, всеки ден се отделят 6-14 кг вода при готвене, къпане, пране, от растения и аквариуми. В същото време, 3000 кг въздух са необходими за да се изведат 10 кг вода навън от това жилище. Това означава, че около 7 пъти на ден трябва да се проветрява за да има обмен на въздуха и отстрани ненужната влага.
Най- важните мерки против мухъл, които трябва предприемем ако у дома има мухъл :
Да се засили вентилацията и отвеждането на влажния въздух на вън в помещенията, в които има повече растения, аквариум или други източници на влага
Да хидроизолираме добре връзките със стените на новата ни подменена дограма.
В банята,тоалетната и кухнята, където концентрацията на влага е по-висока да се проветрява често.

Когато не сме у дома да оставяме отворени вратите на сухите помещения. Целта е осъществяване естествена циркулация на въздуха в цялото жилище.
Ако правим ремонт да го планираме в по-топлите месеци на годината, за да може влагата от стените да излезе навън и да не се задържа в жилището.
Добре е да се поддържа постоянна температура в помещенията – около 22 градуса през цялото денонощие, често да се проветрява, като най-добре е да се отварят два срещуположни прозореца, за да има движение на въздуха.
Когато подреждаме мебелите да имаме предвид най-малко на 5-10 см от стената, за да може въздухът да циркулира зад тях и да не се образува мухъл.
В помещения, в които влажността е голяма обикновено се откриват не един, а три и повече видове плесен, развиващи се съвместно. Най-чести са видовете Penicillium (96%), Cladosporium (89%), Ulocladium (62%), Geomyces pannorum (57%) и Sistronema brinkmannii (51%).

Stachybotrys spp. е една от най-опасните плесени, но среща по рядко – в 13% от жилищата.
Обикновено източниците на спори се намират на трудно достъпни места – във фуги, под дюшемета, зад ламперии и мебели, в ъглите, а най-често засегнатите помещения са бани, килери, кухни и най-често сутерени и мазета.
Като пример за опасното действие на плесените може да ни бъде легендата за „проклятието на фараона”. Според нея участниците в изследването на гробницата на Тутанкамон починали от странно заболяване, което било обяснено тогава със свръхестествено явление – проклятие. Днес обаче вече се знае, че причината е в плесента Aspergillus flavus, която може да се е развила по естествен път в гробницата, а може и мицелът й да е бил поставен умишлено от жреците.

Усилията ни срещу плесените и мухъла трябва да са насочени основно върху въздействие върху фактора – влажност. Най – важното е да не се допуска относителната влажност на въздуха в жилището ни да надвишава 75%. Най-добрата влажност е под 65%. Никога не трябва да поставяме мебели плътно до външни стени, защото може и да не разберем кога се е образувала опасна плесен. При изключване на отоплението през част от денонощието трябва да се осигурява достатъчен обмен на въздуха. Има ли влага – винаги има и мухъл!
Източник: happy-at-home.com
Лесен начин да почистим фугите в банята: Стават идеални за минути, само с две съставкиМухълът, който се събира във фугите между плочките, е доста по-опасен от обикновената мръсотия. Без …Jul 8 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!