Никога не пускайте климатика в колата веднага след потегляне, рискувате здравето си

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Едва ли сте подозирали, че нещо толкова тривиално като пускането на климатика в колата, може да крие опасност за здравето ви. Но си струва да се замислите, след като прочетете това:
В колата, паркирана в сянка през деня със затворени прозорци може да съдържат 400-800 мг бензен. Ако сте паркирани на слънце при температури над 16 градуса, нивото на бензена достига до 2000-4000 мг, което е 40 пъти по-високо от допустимото ниво.
Хората, които влизат в кола със затворени прозорци, вдишват прекомерно голямо количество бензен .
Пловдивчанин реши да въведе нов метод в сушенето на домашен суджук (СНИМКА)Тази идея може да свърши чудесна работа и на вас. Българин реши да въведе нова иновативна практика в…Dec 17 2018vijti.com

Той е токсин, който засяга бъбреците, костите и черния дроб. По-лошото в случая е, че тялото много трудно изхвърля това токсично вещество. В инструкцията за експлоатация на превозните средства се казва, че преди да включите климатика, трябва да отворите прозорците за 2 минути, но не се уточнява защо, а само се намеква, че се прави с цел оптималното функциониране на автомобила.
А ето и медицинските причини:
Според изследвания, преди климатикът да започне да охлажда въздуха, той издухва целия застоял въздух от нагрятата пластмаса, който съдържа въпросния бензен – токсин, причиняващ рак (отнема време да забележите миризмата на загрята пластмаса в колата). Затова, щом седнете в колата, отворете за минута-две прозорците, дори въздухът да ви се струва свеж.

Не включвайте климатика веднага след стартиране на двигателя!
Първо отворете прозорците за няколко минути, едва тогава включете климатика. Дръжте прозорците отворени за няколко допълнителни минути след запалването на мотора. Много от несвързаните въглеводороди, които се съдържат в бензина (особено ароматни, като бензена), както и различни добавки, са канцерогенни.
Бензолът се абсорбира в организма при вдишване. Много слабо прониква през кожата. В организма по-голямата част метаболира до фенол. Около 30 % се отделят от организма непроменен чрез издишвания въздух. Причинява ускорено сърцебиене, главоболие и оказва влияние върху имунната система.

Продължителна експозиция на токсични нива бензол уврежда костния мозък и води до панцитопения. Ранните прояви на токсичност са анемия, левкопения или тромбоцитопения. При тежки отравяния се развива апластична анемия. Бензолът е известен канцероген от група 1. Описани са много случаи на миелобластна и еритробластна левкeмия при професионална експозиция.
Данните за канцeрогенния ефект на бензола при хора са набрани предимно при професионална експозиция. Необходимо е да се избягва дълготрайна експозиция при висока концентрация.
Риск от заболяване от левкeмия при експозиция от 1 mg/m3 бензол през целия живот, се определя на 4 – 10 -6. Не съществува безопасна концентрация.
Ако намирате тази информация за ценна, споделете я с приятелите си!
Източник: lekuvai.bg
Сред късметлиите ли сте? Общината, в която решиха да подменят безплатно печките на хората с климатициВсички жители на Пловдив, които се отопляват на твърдо гориво, ще могат да кандидатстват за преминав…Nov 21 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!