30 лева глоба за поставена скоба заради неправилно паркиране падна в съда, общинското предприятие плаща разноските по делото

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

30 лева глоба за поставена скоба заради неправилно паркиране падна в съда в Пловдив. Магистратите се произнесоха, че принудителната административна мярка е наложена от некомпетентен орган, което я прави нищожна, съобщава в. „Монитор“.
Така от Общинското предприятие „Паркиране и репатриране“ в Пловдив, вместо да приберат 30 лева от скобата, трябва да платят 410 лева направени по делото разноски.
Колата на жалбоподателката е била блокирана със скоба на 1 март т.г. на улица в центъра на Пловдив, която улица попада в обхвата на „Синя зона“.
Партньорите в туристическия сектор дискутират бъдещето на туризма в БългарияИнвеститори и предприемачи, държавата и финансовите институции със свои представители в Шестата срещ…Apr 21 2019vijti.com

Пет дни по-късно жената внесла в съда жалба, с която иска принудителната административна мярка да бъде обявена за нищожна, тъй като е наложена от некомпетентен орган и защото шофьорката не е извършила твърдяното нарушение.
Според съда общинското предприятие не е изпълнило задължението си да издаде изричен акт за определяне на длъжностните лица, които да прилагат мярката.
„Възприето е от съдебната практика, че компетентността на административен орган не следва да бъде тълкувана разширително. Визираната по-горе разпоредба урежда именно материална компетентност, поради което е допустимо само стриктно тълкуване, при отчитане на най – съществената специфика на материалното оправомощаване – учредява се изрично и по силата на правна норма.

По делото не са ангажирани доказателства за такова оправомощаване, следователно не се доказва компетентността на органа наложил принудителната административна мярка“, се казва в съдебното решение.
Наред с това и шофьорът на репатриращия автомобил, и скобарят, са представили в съда длъжности, че и двамата са скобари, което също е нарушение на разпоредбите. Така не можело да стане ясно кой точно от двамата е закопчал със скоба колата на пловдивчанката.
Наред с това нито един от двамата не бил изрично упълномощен от управителя на дружеството, че може да слага скоби.
Решението от 24 април т.г. е окончателно и не може да бъде обжалвано.

А ето и какво ще се случи, ако сами решите да си махнете скобата на колата
Принудителното задържане с техническо средство тип „скоба“ е принудителна административна мярка (съгласно чл.167, ал.2, т.2 от ЗДвП). Когато „скобата“ бъдепремахната самоволно, собственикът на принудително задържаното ППС дължи разходите за принудителното задържане и цената за всеки час престой за съответната зона от момента на поставяне на „скобата“ до заплащане на сумите. Независимо от местоположението на превозното средство, същото се счита за принудително задържано, докато не бъде освободено от оторизирано лице.
Източник: bulmedia.net
Най-новите глоби на КАТ – пълен ценоразписЗа всички, които се интересуват какви точно ще бъдат новите глоби, публикуваме ценоразпис на нарушен…May 16 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!