Деликатеси от бутертесто: Изпълнете кухнята с аромат и настроение за празника

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Бутертестото от години е на родния пазар, но все още се ползва с недоверие у някои домакини. Това не бива да е така, защото освен че не е никак мазно, с него се борави лесно и почти винаги резултатът е перфектен. Ястията от бутертесто се пекат по-бързо от останалите тестени изделия и са подходящи не само за закуски. Ароматът им пък пълни кухнята с настроение за празник и качва рейтинга на всяка домакиня.
Яйца по шотландски
ПРОДУКТИ: 1 пакет бутертесто (600 г), 600 г сурова свинска наденица (пикантна), 6 сварени яйца (5 минути), 1/2 глава лук, 4 стръка магданоз, 1 яйце за намазване, галета и брашно за овалване, олио за намазване.
Кифлички, меки като памук, докато ги сервирам и свършват на секундатаЕдва ли има семейство, което да не обича кифлички. Ароматни, меки и пухкави, те със сигурност са пре…Jan 28 2019vijti.com

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Наденицата се изважда от червото и кълцаното месо се смесва с наситнените лук и магданоз. Яйцата се овалват в брашно и внимателно се покриват с каймата.
Запържват се до златисто в намазан с олио съд.
Изваждат се.
Тестото се разточва леко и от него се изрязват парчета. Яйцата се овалват в галета и се покриват добре с тестото. Мажат се с разбито яйце и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 15 минути. Разрязват се и се поднасят със салата по избор.

Тарт с моцарела
ПРОДУКТИ: 1 лист бутертесто, 2 големи патладжана, 2 домата, 5 червени чушки, 3 скилидки чесън, 500 моцарела, 2 с. л. зехтин „Помаче“, 1/2 връзка босилек, сол и черен пипер, брашно, олио.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тестото се разстила в правоъгълна тава, така че да се покрият и стените. Слага се в хладилник за 10 минути да стегне. След това се надупчва с вилица и се пече за 25 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. Патладжаните се нарязват на шайби, посоляват се и се оставят в тавичка, да се отцеди горчивият сок. Измиват се, овалват се в брашно и се пържат в сгорещеното олио.

Моцарелата се настъргва в марля, изстисква се хубаво, за да се отцеди от водата. Чушките се почистват и се нарязват на ситно. Чесънът се обелва и се запържва в зехтина заедно с чушките, като се наливат и 50 мл вода. Когато са готови, се изваждат и се пасират заедно с листенцата босилек (отделят се няколко за реденето на тарта).
Сместа се прецежда. Овкусява се със сол и черен пипер. Доматите се нарязват на шайби. Върху тестото се подреждат плътно патладжани. Отгоре се слага от чушковото пюре, следват шайби домат, листа босилек и отново патладжани. Завършва се с моцарелата. Тартът се пече 10 минути в загрята на 240 градуса фурна, на грил програма.

Ябълкови гризини
ПРОДУКТИ: 400 г бутертесто, 80 г кафява захар, 2 червени ябълки, 2 с. л. олио, 1/2 ч. л. канела, 1 ванилия. За глазурата: 100 г пудра захар, 2 ч. л. сок от лимон 1/2 ч. л. канела, 1 ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Ябълките се обелват и се нарязват на кубчета, слагат се в касерола и се поръсват с половината захар и с канелата. Задушават се на умерен огън, докато омекнат – около 5 минути. Ароматизират се с ванилията и се оставят да се охладят. Тестото се разточва върху набрашнен плот и се намазва с олио. Поръсва се с останалата захар. Ябълките се разпределят върху половината от кората тесто, другата половина се прегъва върху тях и леко се притиска с ръце. Оформеното тесто се нарязва на 22 ленти, които се усукват и се подреждат в тави. Пекат се 15 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Пудрата захар за глазурата се пресява и се смесва с лимоновия сок, ванилията и канелата. Спиралите се покриват с глазурата.

Кралска торта
ПРОДУКТИ: 800 г бутертесто, 130 г бланширани белени бадеми, 125 г кафява захар, 125 краве масло, 2 жълтъка, 1 с. л. царевично нишесте, 2 с. л. портокалов ликьор, 1/2 с. л. пудра захар, 1 бадемова есенция, 1 щипка сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маслото, оставено на стайна температура, се разбива с миксер, докато стане пухкаво и побелее. В чопър се смилат бадемите и захарта. Прехвърлят се в купата при маслото. Сипват се и ликьорът, нишестето, есенцията и солта. Сместа се разбърква хубаво и се оставя в хладилник за кратко. Бутертестото се разточва върху набрашнен плот на тънко и от него се изрязват два кръга – един голям (диаметър 25 см) и един по-малък (22 см). Върху по-малкия се разпределя бадемовата плънка, като не се маже до края на ръба, а се оставят 2 см. Непокритата част се намазва с част от разбитите жълтъци. Отгоре се слага по-големият кръг тесто и се притиска с ръце хубаво, за да се залепи. Получава се нещо като шапка. Към останалите жълтъци се сипва пудрата захар и се разбърква. Десертът се намазва с тях. С нож се правят декоративни шарки. Пече се в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор за около 30 минути. След това се охлажда и се поднася.
Източник: Ретро
Александрийско тесто за адски вкусен козунак – мокър и „на конци“Припомнете си времето, когато вашата баба, с много мерак и месила козунаци за Великден! И колко слад…Feb 2 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!