Кекс Шехерезада няма грешка: С този сладкиш ще изпълните желанието и на най-претенциозните си гости

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Днес ще ви предложим една рецепта, с която без никакво съмнение ще се превърнете в звездата на вечерта. Кекс Шехерезада – не е случайно, че за него казват, че е любимият на арабските принцове и принцеси. Със сигурност ще се превърне в любимо лакомство и на вашата трапеза. Ето и необходимите продукти: 2 и 1/2 чаени чаши брашно, 1 чаена лъжичка сода, 1/2 кг цедено кисело мляко, 1/2 чаена чаша пудра захар, ¾ чаени чаши олио, 100 грама стафиди, 4 чаени лъжички захаросани портокалови кори, 1 чаена лъжичка лимонови кори, 4 ванилии, по щипка канела, джинджифил, карамфил и кардамом (фино смлени), 100 г едро счукани ядки (бадеми, лешници и орехи), 20 мл ликьор Амарето или ягодов ликьор, сладко от смокини или ягоди – само плодовете, черен шоколад – по желание, за сиропа – 1 чаена чаша захар, 2 чаени чаши вода.
Иска ми се да направя нещо набързо, моя приятелка ми даде тази лесна рецепта за солен кексНяма нищо по-хубаво от домашно приготвената храна! Предимствата на това да си готвим вкъщи са изключ…Feb 20 2019vijti.com

Първо разбийте добре киселото мляко със содата, пудрата захар, олиото и ликьора, докато се получи еднородна смес. Оставете настрана. В друг съд смесете сухите съставки – пресятото брашно и подправките (канела, джинджифил, карамфил и кардамом).
Постепенно добавяйте от сухата в мократа смес, като бъркате непрекъснато. Накрая добавете портокаловите и лимоновите кори, стафидите и плодовете от сладкото. Изсипете във форма за кекс и печете на 180 градуса за около 40 минути до готовност – използвайте стария трик с клечка за зъби, за да разберете кога е готов кексът.
Идва ред и на сиропа.

Внимание! Добре е за сладкиша един от компонентите (кекс и сироп) да е горещ, а другият – студен. Затова може би е по-добра идея да приготвите сиропа от предната вечер и да го оставите в хладилника. Просто кипнете водата и разтворете в нея захарта. Когато кексът е готов го извадете от фурната, пак с помощта на клечка за зъби го надупчете на места и го оставете да почине десетина минути. След това го полейте със сиропа. По желание – изчакайте сладкишът да изстине напълно и настържете откоре черен шоколад.
Това е!
Добър апетит!
Да се поглезим с вкусно ястие: Опитайте този лесен кекс от кайма и ще си оближете пръститеАко не сте вегетарианци, а обичате да си хапвате „месце“, ето каква вкусотия ще ви предложим да си п…Feb 15 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!