Освен брилянтен актьор, ще го запомним и като тракторист, леяр и дори депутат

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Един от най-емблематичните ни и обичани актьори Петър Слабаков си отива от този свят на 86 години на 17 май 2009 година. Диагнозата му е рак – нещо, което той никога не разбира. Синът му Андрей и съпругата му Цветана Гълъбова решават да скрият от него зловещата истина. И наистина, така удължават живота му.
Когато здравословното му състояние се влошава, Андрей го докарва от село Бериево във Военна болница, където след няколко дни издъхва.
Големият ни актьор Петър Слабаков е член на многолюдна фамилия. Името Слабаков идва от прапрадядо му Никола, който бил слаб и затова му казвали отначало Никола Слабото, а после прякорът станал фамилия – Слабаков.Последните дни на Иван Ласкин са били доста тежки: Точно преди да издъхне, актьорът преживял голяма загубаПоследните месеци се оказаха особено трагични за семейството на Иван Ласкин, който почина навръх Бог…Jan 18 2019vijti.com

Всички знаят Петър Слабаков просто като Слабака. В интервю той разказва: „В Мъжката гимназия в Шумен единствено Страхил, който седеше зад мен, ми казваше Петър. Всички други ме наричаха Слабак. Реагирах само на Слабак.“
Родът му тръгва от Лясковец. Двамата прадядовци — Петър Манолов (по майчина линия) и Иван Слабаков (по бащина линия) са участници в четата на капитан дядо Никола през 1856 г. След едно от сраженията с турците Петър Манолов е ранен. Пленяват го и го изпращат в Диарбекир, където умира.

След разгрома на въстанието, Иван Слабаков се укрива в Габрово и Лясковец, а по-късно заедно с други четници емигрира в Белград.
Слабака през целия си живот се гордее с двамата прадядовци, чиито имена са на паметна плоча, поставена в чест на участниците във въстанието в Петропавловския манастир над Лясковец.
След години синът на Иван Слабаков – Димо се жени за дъщерята на Петър Манолов – Марина. Това са неговите дядо и баба. Слабака се гордее и с друг сродник — братът на Димо Слабаков — Христо, който е бил член на революционния комитет, основан от Васил Левски. Самият Левски е нощувал в дома на дядо му Петър.

Актьорът изповяда в книгата „Петър Слабаков, който знае 3 и 300“, че ще помни до края на дните си и балканското село Градница и първия си учител – габровският краевед и еколог Илия Габровски. „Беше човечен – обичаше и хората, и животните. Научи ни да обичаме природата. И зиме, и лете ни преподаваше все навън. В Градница убиха единия щъркел на баба Кала и ние го погребахме в двора й, поставихме на гробчето паметник с надпис „Щъркел“ и около него – дървена ограда“, разказва бъдещият еколог, който се бори за чистия въздух на Русе.

След като се пенсионира, се заселва в съседното село Бериево заедно със съпругата си – актрисата Цветана Гълъбова, и там живее до края на дните си.

Рядко са неподправените души като Петър Слабаков, който е бил и тракторист и леяр, и депутат. Във Великото народно събрание – от СДС, а в 37-то Народно събрание влиза с червената бюлетина. Но никога не изкривява сърцето си с лъжа и не прави нищо за облаги. Три пъти го изключвали от БКП.

Дебютира в киното едва на 37 години. Масовата публика не го познава без характерните му бръчки.

И става едни от най-големите.

Бунтар до мозъка на костите си. Един непоправим хулиган, който не търпи лъжата и лицемерието. Негови приятели още помнят как влизайки в известно бургаско заведение, казвал: „Ако има милиционери, да излязат!“

Без да му пука – достолепен, и нетърпящ възражения!Актьорът Филип Трифонов: Дано не стана клошар, но натам съм се запътил„С пенсия от 170 лева как да живея! Евентуално със 190, ако ме хване индексацията. Дано не стана кло…Jan 15 2019vijti.com

Източник: Соцбг

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!