Не вярвах, че е толкова вкусен: Козунак без месене, който направо се топи в устата

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Козунакът е задължителна част от великденската трапеза, но за да го направим хубав трябва да да сме правили много козунаци и да ме усвоили тънкостите на месенето. За жалост, в днешно време нямаме много време да месим и да приготвяме такива вкусотии. Затова все по-често прибягваме до купуване на козунак, вместо да си го приготвим сами. Но днес ще ви представим рецепта за козунак без месене и всеки може да го направи. За бъркания козунак без месене са ни нужни: половин килограм брашно, 25 гр прясна мая, 120 гр масло, 160 гр захар, 300 милилитра прясно мляко, 3 яйца, 2-3 прахчета ванилия, щипка сол и 1-2 супени лъжици лимонена кора. В плънката можем да добавим шоколад или стафиди, или орехи, според вкуса. Приготвянето започва като разторим маята в прясното мляко.
Питка за всеки повод: Как да си направим най-вкусната погача (ВИДЕО)Хлябът е задължителен елемент от трапезата. Днес ви представяме рецепта за погача от Диди. Тя е подх…Jan 14 2019vijti.com

След това взимаме дълбока купа и разбиваме в нея яйцата.
Следващата стъпка е да пресеем брашното и да смесим всички продукти в купата, докато получим еднородна смес. След това трябва да покрием купата с фолио и да оставим тестото да втаса. Междувременно можем да си намазним с малко олио формата, в която ще печем, и да сложим хартия за печене.
Изсипваме готовото тесто във формата, а ако ще слагаме плънка, трябва да изсипем само част от тестото, после плънката и след това досипваме останалата част от тестото.
Фурната трябва да е загрята на 180 градуса. Печем козунака за около 45 минути, докато придобие златист цвят.

И още: Как да си направим вкусни козуначени кифлички – съвети от lubopitko-bg.com.
1/2 кубче прясна мая, 3 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 1 1/2 ч.ч. топло прясно мляко, 4-5 ванилии, настъргана кората на 1 лимон (може и лимонова есенция), 200 мл. разтопена мазнина (най-добре хубава свинска мас, но може и масло или високомаслен маргарин), брашно, мармалад (от сини сливи или шипки, ябълки, дюли, а може и друг по желание), 1 ч.ч смлени орехи, сусам
Приготвяне: Маята се разбърква с 1 к.ч. вода, 1 ч.л. захар и малко брашно на каша. Оставя се да утрои обема си. Тогава се разбиват яйцата със захарта много добре. Прибавя се топлото прясно мляко, ванилията, лимоновата кора, втасалата мая и с брашно се забърква тесто като за кекс. Трябва да се разбие в по-голяма купа,защото след това се оставя на топло поне 1 час или докато удвои обема си.

След като е втасало се прибавя разтопената мазнина и с още брашно се замесва меко тесто (да не лепи обаче по ръцете). Разделя се на 3 топки и всяка се разточва на кора с дебелина 3-4 мм. Кората се нарязва на дълги триъгълници (от центъра към краищата). Всяко триъгълниче се взима,дооформя се ако има нужда (поразтегля се или се изтънява ако е по-дебело) и в единия му край (в основата) се слага мармалад объркан със смлени орехови ядки. Мармалада не трябва да е рядък,а ако все пак е, се слагат повечко орехи,за да се подсуши. Триъгълничето се навива от основата към върха на кифличка. Готовите козуначени кифлички се подреждат в намазана с мазнина тава на разстояние една от друга, защото предстои да втасат.

Оставят се на топличко да втасат (не прекалено обаче,защото при козуначени кифлички за великденпеченето още нарастват на обем и има опасност да се разлеят). След като са втасали се намазват внимателно с разбит жълтък и се поръсват със сусам и кристална захар. Готовите козуначени кифлички се пекат в предварително загрята умерена фурна до зачервяване (около 190 градуса). След като са изпечени се изваждат от тавата веднага (иначе после ще ви е трудно да ги отлепите) и се оставят да изстинат. Най-добре е да застелите предварително тавата с хартия за печене. Така няма да имате проблем с ваденето на кифичките и миенето на тавите. Съхраняват се в торбички,за да не изсъхнат прекалено бързо. Могат да се приготвят и с плънка от шоколад или някаква друга сладка смес по ваше желание. Много са вкусни!

Съветвам Ви, ако имате възможност да направите тези чудни козуначени кифлички със свинска мас! Разликата е съществена от тези приготвени с маргарин или краве масло. Много по-пухкави, меки и крехки са кифличките. Приготвянето им изглежда сложно и дълго, но в същност не е. Правят се много лесно, а по време на няколкото втасвания (за които наистина е нужно време), можете да вършите останалата работа в къщи или просто да си почивате. За особено нетърпеливите ще кажа, че могат да замесят продуктите наведнъж, да изчакат тестото да се поотпусне, да разточат, оформят и тогава да оставят кифличките да втасат, след което да ги намажат с яйце и да ги изпекат. Пак ще се получат чудесни кифлички.
Вкусен и лесен сладкиш с мармалад, с който ще омаете всички у домаДнес ще ви предложим една страхотна рецепта – много лесен сладкиш с мармалад. Всъщност каква ти реце…Jan 12 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!