Вече мина доста време откакто спрях да изхвърлям черупките на яйцата – спестих си много ядове, а резултатът е поразителен

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Нормалният растеж на децата и поддържаните на здраво тяло на възрастните зависят съществено от количеството на приемания калций и магнезий.
Ако обаче си доставяте тези два елемента под формата на неорганични добавки достатъчно дълго време, то наред с ползите, може и да си навредите, тъй като повечето от предлаганите добавки на пазара са токсични, трудно се усвояват от организма, а излишъкът се натрупва в отделителната система и заплашва с образуване на камъни в бъбреците. Възможно е да провокират и артрит или други дегенеративни заболявания.
Изключително ефикасна био-органична форма за прием на калций, която да е изцяло с позитивен ефект върху организма, е консумацията на стрити яйчени черупки.
Проф. Донка Байкова разби диетите на пух и прах: За добро здраве е достатъчно само 2 пъти седмично да правим товаИзвестният експерт по здравословно хранене професор Донка Байкова даде ценни съвети как да поддържам…Jan 4 2019vijti.com

Една черупка от кокошо яйце доставя между 750 и 900 мг калций, както и внушителен брой (но в ограничени количества), от 27 микроелемента (магнезий, мед, бор, желязо, цинк, манган молибден, сяра, силиций и други). Изобщо, съставът на яйчените черупки (90 – 96% калциев карбонат) е близък до този на човешките зъби и кости. Нека споменем още, че калцият е важен не само за костната система на човека, но и за мускулите, тъй като определя ефективността при тяхната контракция, както и за нормалната дейност на нервната система, ензимната активност и делението на клетките.

Освен това, в прилепналата откъм вътрешната страна на черупката ципа (мембрана) съдържа глюкозамин и хиалуронова киселина, които действат благоприятно за повишаване на подвижността на ставите. Ето защо, моля, не изхвърляйте на боклука черупките от консумираните яйца, а ги стрийте да ги използвате по описания по-долу начин.Необходими са ви черупките на от 5 до 10 яйца – за предпочитане е да са от отглеждани при домашни условия кокошки. (Употребете вътрешността на яйцата както искате – например, направете цяла тава с крем-карамел.)

Изплаквате старателно черупките, за да отмиете остатъците от белтък, но запазвате богатата на хранителни вещества мембрана. Сега наливате 5 ч. чаши вода (около 1 л) в емайлиран съд (тенджера), поставяте го върху нагревателната плоча на вашата готварска печка и чакате водата да заври. Изсипвате внимателно черупките във врящата вода и чакате 10-ина минути, за да убиете всякакви патогени. Отцеждате черупките и ги оставяте да изсъхнат напълно върху лист хартия. Идва ред да ги смелете – за предпочитане е да използвате кафемелачка пред блендер или кухненски робот – това ще ви гарантира да получите по-фин прах. Сега изсипвате яйченият прах в добре измит и подсушен стъклен буркан, затваряте го плътно с капак и държите буркана далеч от топлина и влага. За сведение, черупките на 10-те яйца дават приблизително около 10 с.л. калциев прах или 2000 мг калций.

При препоръчителен дневен прием от 1000 мг (½ ч.л.), това означава приготвената доза да ви стигне за 3 седмици. Разпределяте дневната доза на 2 равни части, тъй като усвояването на калция е трудно по принцип и се счита, че капацитетът на организма е около 500 мг на един път. Ако консумирате достатъчно количество млечни храни, то занижавате дневният прием на яйченият прах до ¼ ч.л. Най-удачно е да разтворите прахът в малко вода и да изпивате течността по време на някое от основните яденета. Може да смесвате яйченият прах с лимонов сок и малко мед.

Изкушаваме се да ви представим до какви ползи за здравето ви води редовният прием на яйчен прах за: нормализиране на кръвното налягане; регулиране на обмяната на веществата; снижаване на нивото на „лошия“ холестерол; предотвратяване на остеопорозата; лечение на гастрити и язви на стомаха или на дванадесетопръстника; профилактика при рахит или анемия при децата; дезактивиране на радионуклеиди, попаднали в тялото; лечение на алергии; отслабване, подобряване здравината на костите и ноктите; лечение на акне; лечение на хронични заболявания на вътрешните органи (включително и щитовидната жлеза). Дългичък списък, нали? Това ще ви накара сериозно да се замислите, преди да изхвърляте яйчени черупки на боклука…
С кои храни не бива да се закусва: Рискувате здравето си, ако сутрин си похапвате нещата от следния списъкСпорът дали големите търговски вериги пробутват в Източна Европа по-некачествени храни, отколкото на…Jan 2 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!