Гордостта на Къци Вапцаров е най-големият му син, който успя да пребори 100 души за стаж в Холивуд

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

С китара в ръка и нови мелодии в главата най-големият син на Къци Вапцаров – Асен, заминава към Бостън преди 5 години. След като завършва Американския колеж в София, той започва да учи композиране в музикалния колеж “Бъркли”.
“Кандидатствах и в още няколко университета в Щатите, но от “Бъркли” ми дадоха стипендия за писане на музика. А колежът е от най-добрите. Там са се учили композитори като Пат Матини, Стив Вай и Хауърд Шор, който е писал музиката за “Властелинът на пръстените”, разказва Асен. Понякога много от големите имена в музиката преподават в университета като гост-лектори.Цветелина Грахич, която бе дълго време част от семейството на „Шоуто на Слави“, спечели една от най-големите битки – тази за живота сиЖивотът на Цветелина Грахич явно се е преобърнал с главата надолу. Талантливата певица е внесла коре…Nov 27 2018vijti.com

Отначало учи китара, но по-късно специализира в писането на киномузика. След като завършва, се мести в Меката на киното Лос Анджелис. Там Асен започва двумесечен стаж при най-търсения композитор в Холивуд – Ханс Цимер. За да станеш част от стажантите на написалия музиката за блокбастъри като “Гладиатор”, “Генезис” и “Интерстелар”, е нужно да се бориш с още 100 кандидати. “Чрез приятел получих имейла на един от координаторите на студиото на Ханс Цимер.
Винаги има по 100 желаещи да станат стажанти и от тях след интервю избират 20 души”, разказва Асен Вапцаров. В студиото работят около 50 композитори, на които можеш да помагаш в работата им.

Стажът на Асен вече е приключил и сега той всекидневно пише музика за филми, реклами и компютърни игри. “До момента имам 15 микропроекта. Имам написана музика за 2 игри с виртуална реалност и 5 късометражни филма”, казва Вапцаров. Скоро ще навърши 24 години и мечтата му е да композира за голямото кино, било то и българско.
В Лос Анджелис той работи допълнително, като свири джаз и рок в клубове заедно с други музиканти и певци. Въпреки голямото разстояние от родината и разликата в културите Асен се чувства добре отвъд океана.

“Хората са много усмихнати и винаги отворени за нови неща. Така че аз в Лос Анджелис се чувствам на мястото си”, казва Асен. Подкрепата, която получава от родителите си, също е от голямо значение за него. “Постоянно ми дават идеи. Баща ми сега пише много често сценарии и той ми дава идеи”, казва Асен. Най-ценните уроци от татко му обаче са да държи на уникалната си идея и да не прави компромиси с нищо. “Има неща, по които много искам да приличам на него. Баща ми никога не се предава и винаги остава позитивен”, казва младият композитор.

Асен не е единственият музикант в къщата на Вапцарови. Най-малкият от тримата братя – Йоан, също е тръгнал по пътя към музикалната сцена. Той е 4-и клас в музикалното училище и учи пиано, а средният брат Александър се е насочил към актьорското майсторство. Сега е на 16 г. и ходи на уроци при Мариан Бачев.

Това, че Асен е син на Къци Вапцаров, никога не му е пречело. “Даже напротив”, казва Асен. Къци Вапцаров му помага и в организацията на нестандартния концерт, който Асен прави първо в Бостън през декември 2016 г., а от колежа “Бъркли” спонсорират проекта. “Направихме концерт с известни арии от “Травиата”, “Риголето” и др., но изсвирени с рок китара. Наехме църква и се получи много добро представяне”, разказва Асен.

През януари 2017 г. заедно с Русенската филхармония повтаря концерта в Русе, а сега се опитва да направи същото представление и в Лос Анджелис.

За Асен любовта към музиката идва още в ранното му детство, когато майка му често му е пеела, а баща му е свирил любителски на китара. “Започнах да се уча да свиря на китара при Цветан Недялков, когато бях на 14 г. Той ми показа азбуката на музиката”, казва Асен.

Струнният инструмент обаче попада в детските му ръце още на прощъпалника и до ден днешен е навсякъде с него. В тийнейджърските години се запалва по фламенкото от дискове на Ал Ди Меола и Пако де Лусия, но свири и в метъл банда заедно със съученици. Имат авторски песни и дори печелят конкурс за най-добра младежка група, а сред оценяващите е Звезди от “Ахат”.На съветите на кои ясновидци се осланят в живота звезди като Лили Иванова, Ани Салич, Любо Нейков, Васко Кеца и други народни любимци?Юксел Кадриев си гледа при астролози
Манията да надникнеш в бъдещето е обзела тотално българското об…
Jan 3 2019vijti.com

Източник: 24 часа

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!