Българката Мария Бобева, което живее в Ел Ей, си написа сама роля и успя да спечели награда за главна филмова роля от фестивал в Сидни

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

„Писна ми да бъда отхвърляна на кастинги или заради това, че съм имала акцент, или заради нещо друго, което не е свързано с изиграването на дадена роля. Затова си написах сама роля, която да изиграя аз”, каза преди година по повод на холивудския дебют на късометражния филм „Прослушване” („AuДition” или „Audition”) актрисата Мария Бобева, която живее и твори в района на Града на ангелите. Сега, след като лентата участва на различни фестивали, българката получи признание от филмовите критици на фестивала за независимо кино „Сидни Инди”. Тя бе отличена за завладяващия образ, който е изградила и пресъздала, и журито я обяви за най-добра актриса в късометражен филм.Спомняте ли си учителката във филма „Момчето си отива“? За съжаление съдбата на Христина Русева е доста тъжнаЕдна от звездите на филма „“Момчето си отива““ – актрисата Христина Русева, от две години насам се е…Dec 11 2018vijti.com

Фестивалът се проведе от 22 октомври до 1 ноември в австралийската столица, а самата Мария получи изящната статуетка съвсем наскоро по пощата, защото не успя да присъства поради далечното разстояние.
„Чувствам се прекрасно”, сподели специално за BG VOICE актрисата. „Това е доказателство, че съм на прав път и ми дава самочувствие и сили да продължавам да се боря. Състезаваха се 131 филма, включително и документални, така че това е огромен успех за целия екип”, допълни още тя. Българската продукция получи и номинация за най-добър трейлър. До края на годината „Прослушване” ще бъде пратен за участие и на два други фестивала, от които резултатите дали е допуснат за участие ще бъдат известни в началото на 2019 г.

„AuДition” е с продължителност 18 минути и е създаден от продуцентска къща “Хитър Петър” в Ел Ей и продуциран от Петро Душков. Лентата показва със сатиричен поглед живота на млада актриса от Източна Европа (България), която живее в Града на ангелите и е решена да получи роля в голям филм. Жонглирайки между всекидневните задължения и грижите за малкия си син, ученик в начално училище, тя установява, че Холивуд е пропит със закостенели стереотипи и неморалност. Tова поставя пред нея изпитания, които обаче не й пречат да остане вярна на себе си и да бъде близо до сина си. Екипът, който е работил над филма, е предимно от българи. Историята, която те разказват, бе добре приета и на премиерата в Холивуд. Мария казва, че участията по фестивали са били много важни за нея и всички, ангажирани в създаването на късометражния филм.

„Той беше нашата визитна картичка, целта ни беше да бъдем признати и да вземем награда, за да можем по-лесно да намерим финансиране за следващия ни проект”, подчерта актрисата.

„Сега започваме да работим върху пълнометражния „AuДition”. Аз вече съм готова със сценария и току-що го изпратих на операторката, с която работихме и по кратката версия”, разкри също Бобева. От догодина тя и екипът около нея ще търсят първо инвеститори и копродуценти, които да се присъединят към “Хитър Петър”, които отново ще са основната продуцентска компания зад филма. Лентата ще бъде по-скоро комедия, но ще има и елементи на драма. „Това е моят стил на писане – колкото и драматично да е всичко, винаги да търсим хумора и да не се вземаме насериозно”, спомена Мария.

Пълнометражният филм ще се направи с много нисък бюджет (ultra-low budget) за разлика от мегапродукциите, които излизат всеки сезон в Холивуд, но това не е необичайно за независимите филми и Мария смята, че готовият продукт ще бъде много качествен. Снимките ще бъдат най-вероятно само в рамките на две седмици в Калифорния, защото няма да има финанси за повече. „Много е трудно да привлечеш финанси, ако нямаш звезда във филма”, обяснява спецификите на работата Мария. „Имаме с Петро идея да търсим голямо име за някоя от второстепенните роли, за да привлече внимание разказът ни”, допълва още тя. Двамата много се надяват филмът да е българска продукция и да могат да намерят партньори в Родината, като Мария не пропуска да отбележи, че трудности ще има и поради факта, че тя и Петро искат да снимат от тази страна на Океана, а не в България, където се правят снимки и на известни филми, защото това спестява пари. „Искаме тук да работим, защото е важно за сценария и за цялата история, за всичко, което показваме за Холивуд, а и ние сме базирани в Калифорния. Друга актриса в главна роля, също българка, пак е от Америка”, разяснява още талантливата българка.

Мария не изключва и възможността някои от сцените да бъдат заснети в България, но за подробен план е рано да се говори. За разлика от кратката версия, където синът на Мария, Алекс, участва пак като нейно дете (на 10 години), в дългата версия мястото ще заеме друг малчуган, понеже Алекс вече е доста пораснал. „Бих искала ролята да я вземе българче. То ще трябва да е на 9 години и да свири на пиано, сигурно ще направим кастинг за това”, издава още подробности от кухнята актрисата. Последният детайл, върху който ще работи Мария, ще е окончателното заглавие на новия филм, който най-вероятно няма да носи заглавието “Прослушване“, тъй като то вече е било избирано за много други филми. Освен за „Прослушване” Мария има написан и още един сценарий за пълнометражен филм, но работата по него засега остава за по-далечното бъдеще, защото е драма, а според Мария такива истории се продават по-трудно.

Преди да дойде в Америка, Мария Бобева е била актриса в Сатирата, където е изиграла многобройни роли. Тя стъпва на професионалната театрална сцена още като студентка в НАТФИЗ. Сред партньорите й на сцената се открояват имената на титаните на българския театър Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Димитър Манчев, Никола Анастасов, както и любимците на съвременната публика – комиците Христо Гърбов, Пламен Сираков, Филип Аврамов и изгряващите тогава таланти Краси Радков („Шоуто на Слави“) и Велислав Павлов ( “Вездесъщият”, българското предложение за „Оскар 2019“).

Мария завършва актьорско майсторство в класа на звездното трио проф. Крикор Азарян, проф. Атанас Атанасов и доц. Тодор Колев. Още във втори курс е поканена да изиграе главната роля в едноименната Вазова пиеса „Казаларската царица“. След няколко бляскави сезона в Сатиричния театър тя решава да преследва заветната си мечта – кинокариера в САЩ, независимо че учителят й Тодор Колев й предрича бляскава кариера в България.

Скоро след като се установява в Калифорния, Мария е поканена да участва в спектакъла „Бечня“, дело на български театрални творци в Града на ангелите. Следват и роли в няколко пълнометражни и късометражни филма, някои от които отличени с престижни награди от филмови фестивали в САЩ и Европа („She comes in Spring”, „Faded”). През 2016 г. пък след прослушване Мария е приета в майсторския клас на актьора Джеймс Франко в небезизвестното му филмово училище „Студио 4″.Турция снима скандален филм за Наим Сюлейманоглу и променя световния му прякор – възмущението е огромноЩангистът почина в Истанбул на 18 ноември 2017 г.
„Джобният Херкулес“ става „Турският Херкулес“
Шефъ…
Dec 10 2018vijti.com

Източник: BG-VOICE

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!