Не вярвах, че е възможно, но се оказа вярно – направете си експресно кисело зеле само за 3 часа

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Сигурно съществуват стотици рецепти за приготвяне на кисело зеле. Безспорно няма по-вкусно от домашното, но пък често не ни остава време да си го приготвим или не се наемаме, понеже си мислим, че е някаква особена философия, пише zajenata.bg. Днес ще помогнем на онези от вас, които обичат да си похапват това хрупкаво удоволствие през зимните месеци, но не могат или не искат да отделят повечко време за приготвянето му.
За да сме честни, рецептата е по-скоро за мариновано зеле, тъй като за процеса на втасване са необходими не по-малко от 2-3 дни (това е абсолютният минимум, като времето варира според сорта зеле).
Тази сурова туршия е готова само за десетина дни! Ще се превърне в любимото ви мезе още с първата хапкаОт известно време в много български домакинства се стягат зимнините. Дори може да се каже, че този п…Dec 4 2018vijti.com

Но дори и така, резултатът след изпълнението на рецептата по-долу е повече от задоволителен и се доближава максимално до този на втасалото зеле. Готовият продукт може да се консумира 3-4 часа след приготвянето му – така винаги ще имате на трапезата си вкусно и полезно мезенце към домашната ракийка!
ЕКСПРЕСНО КИСЕЛО ЗЕЛЕ
Необходими продукти:
1 кг бяло зеле;
2-3 моркова;

3-4 скилидки чесън;
10 с.л. оцет (10%);
1/2 чаена чаша олио;
1/2 чаена чаша захар;
1 с.л. едра сол;
500 мл вода.

Начин на приготвяне:
Почистете зелето от горните листа, нарежете на ситно и изхвърлете дръжката и кочана (там се натрупват най-голямо количество нитрати). Настържете морковите, а чесъна изстискайте през пресата.
Смесете в голяма купа всички съставки.
Изсипете водата в тенджера и я оставете да заври. След това добавете захарта и солта, олиото и оцета. Разбъркайте и кипнете сместа. С получената гореща марината залейте зелето. Най-отгоре покрийте с обърната чиния с по-голям диаметър, върху която поставете еднолитров буркан, пълен с вода (като баласт).

Оставете зелето да поседи в маринатата поне 3 часа на стайна температура, а ако времето позволява – най-добре един ден. След това поднесете готовото зеле като салата или гарнитура. Може да го сложите и в буркани и да го съхранявате в хладилника.
Туршия – гръцка салата стана истински хит: Адски вкусна, а рецептата – супер леснаЕсента е сезонът, в който всеки българин мисли за зимата и съответно за зимнините, които иска да си …Nov 26 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!