Сиромашия: Фолк певицата Цветелина Янева и юристката Зара Петрова – майките на децата на Пеевски живуркат в Дубай като принцеси

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Фолк певицата Цветелина Янева и юристката Зара Петрова, и двете според медийни публикации майки на деца на Делян Пеевски, са съседки и наемателки на гарсониери в Дубай. Това разкриват нови данни за собствениците и наемателите на имоти в Дубай, обработени от международното разследване “Отключеният Дубай” /Dubai Uncovered/ с участието на OCCRP, BIRD.BG и журналисти от 75 медии.

Скромните едностайни апартаменти са с площ от малко над 38 кв.м. и се намират в сградата “Елит Резидънс 6”. Районът е във вътрешността, на около 12 км. по права линия от “Палмата” – изкуствения остров Palm Jumeirah.

Наемът за всеки от апартаментите не е скъп – 6,900 евро на година (27,600 AED). Собствениците, отдаващи гарсониерите под наем са граждани на Пакистан. Договорите за наем са сключени на 5 и 7 ноември миналата година и са за срок от една година.

BIRD разполага и с данните за разрешенията за пребиваване в Дубай на Цветелина Янева и Зара Петрова, както и за издадените им документи (Emirates ID).

No photo description available.

No photo description available.

В информационния масив “Отключеният Дубайима данни и за собствениците на имоти, но двете дами не фигурират там. Пеевски също няма собственост на негово име.

Родената през 1989 г. фолк певица Цветелина Янева ражда син на Делян Пеевски през 2017 г., както съобщават тогава Actualno.com, Флагман и други медии. Отново според медиите, това е второто дете на Пеевски.

Делян Пеевски има дъщеря от Зара Петрова, негова бивша приятелка и връстничка, родена през 1980 г. и дъщеря на бившия член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Васил Петров. През 2015 г. се разбира, че Петров е изтеглил парите си в КТБ седмица преди затварянето на банката. Дъщерята на Пеевски е вече пълнолетна, родена е през 2005 г. и е кръстена Ирен-Софи на баба си (майката на Пеевски).

В решението на Държавния департамент на САЩ да санкционира Делян Пеевски за корупция по закона “Магнитски” също се споменава за две деца на Пеевски – малолетен син и дъщеря, които попадат под санкции като баща им. Но техните имена не са посочени, за разлика от имената на децата на други българи, попадащи под санкциите.

BIRD припомня, че майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева беше разкрита като собственик на луксозна вила с РЗП 242.57 кв.м. в Emirate Hills в Дубай в предишния международен журналистически проект, наречен “Разкритията Дубай”. Имотът е оценен през 2020 г. на 570 000 долара. Съдейки по паспортните данни, Кръстева е придобила вилата след 2016 г.

Обединените арабски емирства станаха център на бизнес империята контролирана от Пеевски, след като той приватизира Булгартабак, скрит зад лихтенщайнски офшорки и с пари от КТБ. Регистрираната в ОАЕ фирма TGI Middle East FZE се явяваше собственик както на цигарения бизнес, така и на логистични, дистрибуторски, IT фирми и дори мандра в България. В презентация на TGI Middle East FZE публикувана от Биволъ, активите на компанията се оценяваха през 2017 г. на близо 1,5 милиард лева, като това включваше и недвижими имоти за 300 милиона долара.

Пеевски никога не е декларирал, че е собственик на такива внушителни активи, а крайният собственик на TGI Middle East FZE остава скрит от местното законодателство, тъй като фирмата е регистрирана в свободна зона, където дори няма регистър на компаниите.

Олигархът Пеевски прекарваше значителна част от времето си в Емиратите и също притежаваше разрешение за постоянно пребиваване там, разкрито от BIRD в рамките на разследването “Досиетата Пандора”. Това пък поставяше под съмнение неговата уседналост в България и ЕС, условие за кандидатите на европейски избори, на които Пеевски се яви два пъти.

BIRD.BG участва в международните журналистически проекти “Отключеният Дубай” и “Разкритията Дубай”. От тях до сега стана ясно, че стотици български граждани и пребиваващи у нас лица, притежават имоти за стотици милиони долара в Дубай.

По-известните сред тях са Ирена Кръстева – майката на депутата Делян Пеевски, строителният бос Велико Желев, сестрата на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, строителката на павилиона ни за “Експо 2020” в Дубай Ралица Иванова, сестрите Гергана Симова и Елица Прошенска, подземният бос Радостин БързановРадо Слънцето, авер сочения за престъпен бос Христофорос Аманатидис – Таки и Васил Илиев, собствениците на Първа инвестиционна банка (ПИБ) Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Публикациите от серията “Разкритията Дубай” предизвикаха проверки на НАП, които приключиха с мижав резултат, ако не се брои фактът, че самият шеф на НАП Румен Спецов също се обзаведе с имот там за над 1 млн. лв.

Водеща снимка: Цветелина Янева (вляво) – снимка Instagram, Делян Пеевски на фона на сградата “Елит Резидънс 6” в Дубай (вляво зад него, Google Maps). Колаж: BIRD.BG

За да научавате преди всички за нови разследвания, инсталирайте си нашето мобилно приложение:

Щом сте стигнали дотук, вероятно вече си задавате въпроса как се финансира този журналистически проект.

От създаването си BIRD се финансираше от подаяния в нашето журналистическо чекмедже. Но на чекмеджето му мина времето. Даже прокуратурата затвори онова Чекмедже, знаете кое… Нашето финансиране влиза в крак с епохата. Фондонабиращата ни кампания вече се казва

Дарявай за BIRD и мятай павета в блатото с корумпирани политици и други тарикати.

Защо да мятам ли?

BIRD.bg е една от малкото специализирани разследващи медии у нас и осветява мащабни корупционни схеми, конфликти на интереси и злоупотреба с власт, в които участват ключови политици, магистрати, бизнесмени. В завладяна държава като България свободните медии имат изключително важна роля и за да останат независими и обективни, се нуждаят от подкрепата на гражданите.

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата.

Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

Освен да “мятате”, можете и да “шамаросвате”. В момента срещу журналистите от BIRD се водят 10 дела SLAPP известни като “дела-шамари”. Помогнете ни за съдебните разходи, които никак не са малки. Всяко Ваше дарение за конкретно “дело-шамар” е “шамар” срещу шамаросващите, които разполагат с огромни пари срещу нашите скромни финансови възможности.

Източник: https://bird.bg/dubai-peevski-wives/?fbclid=IwY2xjawGDBQ1leHRuA2FlbQIxMAABHaVZwjNvzVcl5qwkZOZVgg3MLSPEgwLqm8jb2LMO0Iz1d5uEAyPm6hNVdg_aem_iRyXfBrBJYvWiFrbaWT3Xw

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!