Майката на едно от разменените бебета толкова страдала за чуждото дете, че даже искала да остави своето в дом (Обзор)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Майката на едно разменените бебета толкова страдала за момиченцето, което отглеждала три месеца, че даже искала да остави своето в дом. Това състояние продължило месец и половина, но и досега, въпреки че оттогава е минала година и половина, плачела. Това става ясно от решението на Софийския градски съд, който постанови, че болница “Шейново”, където са родени децата и става размяната, трябва да плати 70 хил. лв. на жената. Тя е претендирала за 300 хил. лева, а нейната майка и по-голяма дъщеря за по 50 хил. лева, но съдът е отхвърлил техните искове. През април т. г. и родителите на другото момиченце получиха обезщетение. То беше в размер на 100 хил. лв.

За разменените пеленачета, родени през септември 2022 г., се разбра в края на декември същата година, когато прокуратурата образува дело, което сега е спряно.

Според съда “негативните емоции били причинени на майката от “лошото и нехайно поведение” на хора, практикуващи медицинската професия. От решението става ясно, че жената отглежда сама детето си, защото бащата я е изоставил. Помагали ѝ обаче вуйчо ѝ, майка ѝ и брат ѝ. В показанията си вуйчото разказва, че тя приела изключително тежко размяната на децата, след като три месеца отглеждала едно бебе, което много харесвала, но било отнето.

Мъжът твърди, че жената отначало гледала с нежелание собственото си дете, след като било върнато. Първоначално тя не искала да го приеме, пазела снимки на другото, виждал я и да плаче за него. Майките и на двете разменени момиченца си пращали техни снимки и до днес се интересували за небиологичните си деца.

Съдът приел и заключение на съдебномедицинска експертиза, според която травмата от загубата на детето продължава да е налице при майката и към момента, като нейното състояние е тревожно-депресивно. “Липсата и копнежът по “отнетото” дете продължават”, казали експертите.

От решението става ясно, че болницата е оспорила, като посочила, че има ред, по който се идентифицират и изписват новородените, и той е бил спазен. Освен това от “Шейново” твърдят, че майката допринесла за объркването, тъй като не е сравнила нито веднъж номера на гривната, която е поставена на ръката ѝ, с този на гривната на детето. Също така я упрекват, че въпреки че е разполагала със снимки на бебето, което е родила, тя не е забелязала, че ѝ е предадено друго дете, което не прилича на нейното. Съдът обаче отхвърля техните възражения.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!