Мрежата завря след Войната на буквите по БНТ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Зрителите не спират да коментират в социалната мрежа новия филм по БНТ. Българските телевизии са в луда надпревара и бълват нови продукции и всякакъв жанр сериали водят война за вниманието на зрителите. Не малко неща се казаха за новия филм за Ботев, заваляха словесни нападки от страна на участващи актьори, режисьора Максим Генчев и критикуващи.

Сега е наред най-новият сериал току-що тръгнал по БНТ „Войната на буквите“. Българите са много чувствителни на тема история и най-вече българска и всеки е с претенции да я познава.

Затова и още с излъчването на първи епизод бе подложен на кръстосан огън отвсякъде – сценарий, актьори, бюджет. Захари Бахаров и Теодора Духовникова като че ли очакваха точно тази реакция от зрителите, защото точно преди излъчването опитаха да се оправдаят, че те са само актьори, а не историци.

Слаб сценарий, отвратителен диалог, каруцарски език, театрално рецитиране, статичност и театрална динамика. Който е писал сценария не знае елементарни исторически факти! Как един Симеон Велики ще крещи на болярите си, че не са църковен хор, като те са създадени 3 века по-късно от Йоан Кукузел-1260г. Как ще казва на жена си „Ако обичаш“Ама той е царя, самодържеца, той заповядва, не се моли! Да не говорим за хашлашкото“изчезвайте“ към синовете му ! Исторически филм не е лъжица за всяка уста ! Да бяха се поучили от старите български исторически филми! Как се държат и как говорят владетелите-Аспарух, Борис, Симеон…

Пълна пародия. Никакъв сценарий. Лафове от в стил „О, Пепиии“, джакузита🤣, бутафорни декори, Донков само крещи, българският княз има „кръв от животно“ – тва честно казано не го разбрах, ама сигур съм тъпа… Мога да изредя още безумия, ама дотук с това бездарно нещо.

Голямо разочарование, обидно бутафорен опит за пресъздаване славното време на цар Симеон! Нито режисура, нито актьорска игра, изразни средства, декор( стени от итонг) и всичко останало звучи много далеч от епохата.

Обидно е да се представят български исторически личности по такъв начин! След филмите за Левски и Ботев…. сега и това… Жалко е, че при такава богата история не можем да направим филми за най-великите българи, ами трябва да взаимстваме…. И много тъжно… При толкова много писатели, актьори, режисьори, НАТФИЗ и т.н.
И въобще не споменах за нивото на изказа и диалозите. Уж, за да сме съвременни, ама все си представях цар Симеон с по-величествен изказ. Все пак е завършил Магнаурската школа – най-добрата школа В СВЕТА по онова време…

Има разбира се и няколко топли думи за екипа и за идеята за направата на исторически сериал.

Добро начало! Време беше да се направи някаква продукция за Симеоновото време или въобще като исторически сериал! Браво на целият екип за труда, пожелавам им успех 🍀

Добро начало със синтез на същността без ненужно напъване в разводненяващи детайли на хипотетична историческа достоверност, адаптиран добре към днешния зрител с разбираем изказ, както и хубаво стилизирани визия и звук. Очаквам с интерес по-нататък.

Много ми харесва. Динамично, интересно, увлекателно. Сериалът не се осланя на историческата действителност и няма за цел да е исторически достоверен. Напротив! Преплетени са няколко сюжетни истории, които ме грабнаха още от първата серия. Мисля, че няма да ме разочарова (надявам се!), т.к. го гледам с отворено сърце и сетива, без да търся на всяка цена недостатъци. Браво за старанието и усилието на целият екип и за мен не е била правена такава продукция, така че браво и за новаторството!

Това е едва началото, някои се отрекоха завинаги от него, но други зрители, на които е направил впечатление очакват с нетърпение развитието на историята.

Зрителите във възторг от новия сериал на БНТ с БилаловБългарската национална телевизия стартира нов сериал, който носи името „Вина“. Първият епизод бе изл…Jan 7 2023vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!