43 години след полета в Космоса Георги Иванов се грижи за пчели с внука / СНИМКИ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Точно 43 години, след като стана първият български космонавт, излетял в Космоса, Георги Иванов публикува снимка, описваща какво го кара „да лети от щастие“ в момента – времето с внука му, с когото се грижат за пчелите им.

На 10 април 1979 г. 39-годишният тогава Георги Иванов излита с кораба „Союз-33? заедно с Николай Рукавишников.

Вижте внука на Емил Димитров като абитуриент / СНИМКИМартин, внукът на големия естраден певец Емил Димитров, бе сред тазгодишните звездни абитуриенти. На…Jun 23 2021vijti.com

В навечерието на днешния 10 април първият български космонавт публикува във фейсбук с какво се занимава сега:

„На този ден, преди 43 години, се подготвях за най-сложната мисия в живота ми, а именно полета в космоса. Днес, с внука ми Георги, се грижим за пчелите ни.“

В мисията отпреди 43 години българинът е космонавт изследовател, а руснакът Рукавишников – командир. Целта на полета е да се осъществи скачване с орбиталната станция „Салют-6? и там да се извърши изпитване на създадени у нас системи и прибори. Дефект в основния двигател на кораба „Союз-33? обаче прави мисията невъзможна.

След около 48 часа в Космоса, от Земята е взето решение Иванов и Рукавишников да се завърнат, но не с капсулата, прикачена на орбиталната станция, какъвто е бил първоначалният план, а с капсулата към „Союз-33?.

Капсулата навлиза в атмосферата под прекалено остър ъгъл и получава прекалено голямо ускорение. Космонавтите успяват да оцелеят благодарение на изключителната физическа подготовка.

Микс от 4 нации в гените на Ноел Аргир – внука на Благовест Аргиров / СНИМКИNo ExcerptFeb 24 2021vijti.com


Източник: 24 часа

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!